Biztonság mindenek felett? Ilyen lesz az európai utazókártya, a vakcinaútlevél

Vasárnap

Még március elején érkezett a hír, hogy közös uniós digitális oltási igazoláson dolgozik az Európai Bizottság.

Több ország minisztere örömmel fogadta a kezdeményezést, a belga külügyminiszter például a közösségi oldalára feltöltött üzenetben örömködött egyet, bár azt finoman jelezte, hogy zavarosnak találja az útlevél kifejezést az igazolás szándékát illetően. És valóban. Március óta nem kevés találgatás, félreértés született a zöld vakcinaútlevélként is emlegetett tanúsítványról. Korábbi információk szerint az EU először a keleti vakcinákra is kiterjesztette volna a rendszert, később azonban már arról lehetett olvasni, hogy az uniós hatóságok által nem engedélyezett oltóanyagokat kizárnák az „össznépi partiról”. Mivel azokra (ahogy fogalmaztak) nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és minőségbiztosítási eljárások. Járványpolitika? Ugyan! Brüsszel csak a szokásos formáját hozza.

Végül egy verőfényes szerdai napon előterjesztették a tervezetet. Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy mindenben egyenlő feltételeket biztosítana azok számára, akik az EU által elfogadott oltóanyagot kapták. Az egyes országok által engedélyezett vakcinákkal immunizáltak esetében pedig a tagállamok maguk dönthetnék el, hogy milyen szabályokat alkalmaznak majd. Tehát kaptunk is megnyugtató válaszokat, meg nem is.

Mi is az a zöld útlevél?

A Covid-útlevélként is ismert immunitási igazolás tanúsítani tudja majd a beoltottságot, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaptak védőoltást, valamint információt nyújt arról, ha valaki átesett a fertőzésen, tehát természetes immunitással rendelkezik. A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényeken való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező. Megjegyzem, hogy Izraelben, ahol a lakosság több mint fele megkapta már a védőoltást, március eleje óta szabadon használják a tanúsítványt, hisz lehet vele konditermekbe, éttermekbe, bárokba lépni, de koncertekre is mehetnek a birtoklói.

Hogyan működik?

A díjmentes igazolványt a tervek szerint digitális vagy papíralapú változatban is kiállítják. Mindkét változat rendelkezik majd egy QR-kóddal, amely tartalmazza a szükséges információkat (a nevet, a születési időt, a kiállítás dátumát, a védőoltásra vagy a gyógyulásra vonatkozó információkat), valamint egy digitális aláírást is. Akikben felmerül a kétely az adattárolás biztonságát illetően, megnyugodhatnak, ezeket az adatokat ugyanis az igazolvány hitelességének megerősítése céljából lehet majd csak ellenőrizni. A bizonyítvány használata valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, de Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat a rendszerhez.

Érdekes

SZLOVÉNIA

Szlovénia csak az EU-ban engedélyezett vakcinákat fogadja el. A szlovén határon a piros országból érkező állampolgárok egy PCR-tesztről szóló igazolás mellett léphetnek csak be, amelyet valamelyik európai uniós vagy schengeni tagállamban kell elvégezni. A PCR-teszt kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki. Szlovénia tehát csak az EU-ban engedélyezett vakcinákról szóló igazolásokat fogadja el. A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva 7 napnak, a Modernáénak 14, míg az AstraZeneca vakcinájának első dózisától számítva 21 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy elfogadják az igazolást.

 

IZLAND

Izlandra március 18-tól minden koronavírus ellen beoltott személy szabadon beléphet, számukra nincs kötelező teszt, és megszűnik a karanténkötelezettség is. A rendelkezés a világ bármely országából érkező személyre érvényes. A sorok között azonban felfénylik, hogy a mesebeli viking jégvilág csak az Európai Gyógyszerügynökség és a WHO által jóváhagyott oltásokra vonatkozó igazolásokat fogadja el.

 

Akkor szabadon utazhatunk?

Igen és nem. A tervezetet ugyanis még a tagállami kormányoknak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia ahhoz, hogy megvalósuljon. A tervek szerint erre legkorábban júniusban kerülhet sor, ami egybevágna azzal az elképzeléssel, hogy az unió nyárra eléri a koronavírus elleni kollektív immunitást. És persze az sem lesz mindegy, hogy pontosan melyik oltóanyag neve szerepel majd a tanúsítványban. Bár kétségtelen, hogy politikai hazárdjátékot csinálni a vakcinakérdésből nem a legjobb megoldás, több ország ezt másképp gondolja, és már most szankciókat szab a keleti vakcinákkal szemben. Hogy kinek lesz igaza, az a jövő kérdése.

Érdekes

KÍNA

Az adok-kapok játék oda-vissza működik. A budapesti kínai nagykövetség március elején a honlapján jelentette be, hogy könnyítést kaphatnak a kínai vízum megszerzése során azok a személyek, akiket a kínai Sinopharm vakcinával oltottak be. Peking tehát több tucat ország számára enyhítene a beutazási korlátozásokon, hisz a Sinopharm által kifejlesztett vakcinát már a világ 50 országában és régiójában alkalmazzák. A Wall Street Journal szerint Peking nem titkolt szándéka, hogy a nemzetközileg elismert vakcinaútlevél kialakításában vezető szerephez jusson.

 

GÖRÖGORSZÁG

Görögországnak úgy tűnik, mindegy, hogy kit és mivel oltanak. A sokak által kedvelt turistaparadicsom minden koronavírus elleni oltást el fog fogadni akkor is, ha azokat még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/15. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!