Aktuális

Beteg gyerek is járhat óvodába?

Vrabec Mária

2020. november 19. 15:46

s

Tisztelt Szerkesztőség!

Felháborítónak tartom, hogy ma, amikor fokozottan kell ügyelnünk a magunk és mások egészségére, egyesek visszaélnek a szociális rendszerrel. Hogyan járhat óvodába az a gyerek, akinek az anyja a gyermek rossz egészségi állapota miatt meghosszabbított gyermekgondozási támogatást kap az államtól? Ha egyszer azért kapja a pénzt, mert a gyermeke hároméves kora után is fokozott gondozást igényel, akkor nem neki kellene ezt biztosítania? Most, ezekben a vírusos időkben legalább ennyi gyerekkel kevesebb lehetne az óvodákban, ha az anyák komolyan vennék a gondoskodást, és nem csak a pénzre lennének kíváncsiak. Én azt sem engedném meg, hogy amelyik anya most otthon van szülési szabadságon vagy anyaságin, az a nagyobb gyerekét óvodába járassa. Erre vonatkozóan miért nincsenek szigorítások?

Vilma Gömörből

 

Tisztelt Olvasónk!

Felvetése bizonyos szempontból jogosnak tűnhet, de a törvényalkotók nem tettek ilyen megkülönböztetést. A meghosszabbított gyermekgondozási segélyre való jogosultságról a gyermekorvos dönt a gyermek egészségi állapota alapján, és a vonatkozó jogszabály szerint a szülő akkor jogosult a járulékra, ha megfelelően gondoskodik gyermekéről. Hogy ezt ő maga biztosítja, esetleg más személyre vagy intézményre bízza, az már az ő döntése – a járulékra való jogosultságnak nem feltétele a személyes gondoskodás.

Amint Mária Hrehová, a szociális és családügyi hivatal igazgatójának irodavezetője tájékoztatott: az 571/2009-es törvény alapján a hosszan tartó betegségben szenvedő gyermek is járhat óvodába, de csak abban az esetben, ha ezt a kezelőorvosa vagy az állapotát elbíráló orvos is ajánlja. Ha az orvosi szakvélemény szerint az óvodalátogatás nem ajánlott, de a szülő mégis az intézményes ellátást választja, akkor fennáll a gyanú, hogy nem gondoskodik megfelelően a gyermekéről. Ilyen esetekben a gyermek és csoporttársai is egészségügyi kockázatnak lehetnek kitéve, és ha ilyen feljelentés érkezik a szociális és családügyi hivatalhoz, az felülvizsgálja a segélyre való jogosultságot.

Ami a szülési vagy anyaszabadságon lévő anyákat illeti: nekik is joguk van a nagyobb gyermeküket óvodába járatni, nincs is olyan rendelet, amely alapján inkább otthon kellene őt tartaniuk. Kívülről tűnhet úgy, hogy ha az anya otthon van, legyen otthon vele a gyereke is, de a kérdés ennél sokkal bonyolultabb: lehet, hogy az anya fáradt, a kisbaba nyűgös, a nagyobb gyerek vágyik az óvodába, jól érzi magát a többi gyerek társaságában. Mivel az óvodák többségében kevés a hely, úgyis azokat a gyermekeket részesítik előnyben a felvételnél, akik a következő évben iskolába mennek, és akiknek a szülei dolgoznak. Ha emellett beférnek mások is, az már legyen a fenntartó és az óvónők gondja.

Próbáljuk onnan nézni a dolgot, hogy a fiatal családoknak minden fillérre szükségük van – még inkább, ha a gyermek hosszan tartó betegségben szenved –, és jól jöhet, ha emellett óvodába járhat a gyerek, a szülők pedig dolgozhatnak. Annak a pénznek, amit ilyenkor az államtól kap a család, biztosan van helye, mert a hosszan tartó betegségek kezelése – legyen szó rákról, cukorbetegségről, lisztérzékenységről vagy bármely veleszületett rendellenességről – mindig sokba kerül. Azt, hogy valaki visszaél a lehetőséggel, és inkább a saját kényelmét tartja szem előtt, mint a gyermeke javát, csak egyénileg lehet elbírálni, a törvény az ilyen megkülönböztetésre nem nyújt lehetőséget.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 47. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Az országos tesztelés végső eredménye szerint a Dunaszerdahelyi járás a legfertőzöttebb

Népszámlálás: a halasztás szinte biztos, de maradt a bizonytalanság is

Népszámlálás: a halasztás szinte biztos, de maradt a bizonytalanság is

Martin Kornfeld

Nem feledni – és emlékeztetni

dddddd

Több mint magánnyomozó

MADARAK SOMODI

Télen is megfigyelik a madarakat Somodiban

koronavírus-vakcina

WHO: a vakcinák 75 százalékát mindössze tíz országban használták fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.