Aktuális

Beszélgetés a szlovákiai magyar kisebbség helyzetéről, irodalmáról, könyvkiadásáról. VIDEÓ

A szegedi Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar online beszélgetést szervezett a szlovákiai magyar kisebbség helyzetéről, irodalmáról, könyvkiadásáról. Résztvevők: Bolemant Lilla, Csanda Gábor és Simon Attila.
Vasárnap

2020. szeptember 24. 12:48

Beszélgetés
Forrás: SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (Youtube)

 

A határ/határtalanság problémája köré szervezte a Magyar Könyvkiadók Napjára időzített online programját a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara.

Ennek részeként kerekasztal-beszélgetés tartottak Bolemant Lilla szerkesztővel, fordítóval és irodalomkutatóval (Szlovákia, Phoenix Kiadó), Csanda Gábor irodalomtörténésszel (Szlovákia, Madách Kiadó) és Simon Attila történésszel (Szlovákia, Fórum Kisebbségkutató Intézet) a szlovákiai magyar kisebbség helyzetéről, irodalmáról, könyvkiadásáról. Moderált: Sándor Klára nyelvész, kultúrakutató (Szeged).

 

A beszélgetés két részben, az alábbi két videóban tekinthető meg.

 

 

*

 

*

btk könykiadók
Forrás: SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

 

A rendezvény teljes programja:

10 óra
Megnyitó: Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja.

10:15 - 10:45
Műhelybeszélgetés az újvidéki Híd folyóirat Trianonról szóló lapszámáról: Berényi Emőke főszerkesztő (Újvidék) Losoncz Alpár filozófussal (Temerin) és A. Sajti Enikő történésszel (Szeged) beszélget.

11:00 - 11:45
Kerekasztal-beszélgetés Bolemant Lilla szerkesztővel, fordítóval és irodalomkutatóval (Szlovákia, Phoenix Kiadó), Csanda Gábor irodalomtörténésszel (Szlovákia, Madách Kiadó) és Simon Attila történésszel (Szlovákia, Fórum Kisebbségkutató Intézet) a szlovákiai magyar kisebbség helyzetéről, irodalmáról, könyvkiadásáról. Moderál: Sándor Klára nyelvész, kultúrakutató (Szeged)

12: 00 - 12:30
Gyenge Zoltán (filozófiatörténész, Szeged) Az idegen és más (Bp., L’Harmattan, 2020) c. könyvének bemutatója. A szerzővel Váradi Péter, a L’Harmattan Kiadó főszerkesztője (Budapest) beszélget.

13:00 - 13:45
Nemes Z. Márió Ektoplazma (Képzőművészeti írások, Symposion Kiadó, 2020) c. könyvének bemutatója. A szerzővel Bartók Imre író (Budapest) és Cserna-Szabó Endre fotóművész (Budapest) beszélget.

15:00 - 15: 45
Képzőművészeti kiállítás Benes József festményeiből. A kiállítást Tolnai Ottó Kossuth-díjas író (Palics) nyitja meg, utána kerekasztal-beszélgetés Benes József művészetéről a festő barátaival és méltatóival, Virág Zoltán irodalomtörténésszel (Szeged) és Füzi László irodalomtörténésszel, a Forrás folyóirat főszerkesztőjével (Kecskemét).

16:00 - 16:45
Az Irodalom és filozófia (Somorja, Magyar Tudományos Akadémia – Szlovákiai Akadémiai Tanács, 2020) c. tanulmánykötet bemutatója. Mészáros András filozófiatörténésszel, a kötet szerkesztőjével (Pozsony) Gyenge Zoltán filozófiatörténész (Szeged) és Szabó Gábor irodalomtörténész (Szeged) beszélget.

 

19:00 - 20:00
Irodalmi est Selyem Zsuzsa Déry Tibor-díjas íróval (Kolozsvár – Budapest). Beszélgetőtárs: Radics Viktória irodalomkritikus (Zenta – Budapest)

20:00 - 21:00
Irodalmi est Tompa Andrea Libri-díjas íróval (Kolozsvár – Budapest). Beszélgetőtárs: Dánél Mónika irodalomtörténész (Kolozsvár – Budapest - Oslo)

 

A beszélgetésekről készült videók megtalálhatóak a SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar YouTube-csatornáján, amely IDE KATTINTVA elérhető.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián

Forró: Bízom benne, hogy megállapodunk

horvátország tengerpart

Klus: Szlovákia lakosai már korlátozások nélkül utazhatnak Horvátországba

borsi rákóczi-kastély

Ma adják át a felújított borsi Rákóczi-kastélyt

oltas

Fontos az oltási hajlandóság növelése a vírus veszélyes változatának a terjedése miatt

Zuzana Čaputová

Čaputová: a politikai válság a járvánnyal együtt nagyon rossz kombináció volt

koronavírus kórház

Koronavírus: 8 beteg elhunyt, 49 új fertőzöttet mutattak ki a PCR-tesztek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.