Aktuális

Bajban a vendéglátósok

Ételkihordás és főzőiskola – a túlélésért küzdenek az éttermek
Vrabec Mária

2020. november 17. 10:00

téma

Akinek van kedvenc étterme, kávézója, az most támogassa azzal, hogy elvitelre rendel, mert enélkül lehet, hogy mire újra kinyithatna, végleg bezár. A vendéglóipart különösen nagy próbának vetették alá a járványügyi intézkedések, a tulajdonosoknak minden leleményükre és megtakarításukra szükségük van, hogy fennmaradhassanak. De vajon meddig lehet ezt bírni és hányan térnek majd vissza az ugyancsak munka nélkül maradt, elszegényedett vagy elkényelmesedett vendégek közül?

A járványügyi intézkedések értelmében október 15-e óta újra zárva tartanak az éttermek, kávézók és csak elvitelre adhatnak ki ételt, italt, vagy a teraszon szolgálhatják ki a vendégeket. A hűvös idő miatt utóbbi lehetőség már napok óta nem életszerű, elvitelre pedig csak azok rendelnek, akik munkába járnak, úgyhogy az éttermek alig keresik meg a rezsiköltségre valót. Ez épphogy a túléléshez elég, és csak abban az esetben, ha a korlátozás nem tart sokáig. Jövő január-február lesz a vízválasztó, ha akkor sem térnek vissza a vendégek és farsang idején nem lehet újra lakodalmakat, rendezvényeket tartani, akkor sokan végleg lehúzzák a redőnyt.

Ettek, ittak, hazamentek

A padányi József Csárda tulajdonosa, Horsicza József azt mondja, a tavaszi karantén óta nagyon megváltozott a vendéglátósok élete. Nyáron ugyan visszatértek a vendégek, tartottak családi rendezvényeket, de nem úgy, mint régen. „Többnyire csak megették az ebédet, ittak rá egyet, és mentek, nem volt éjszakába nyúló mulatozás. Most meg már megint csak a menüt vihetik, napi háromszáz adagot adunk ki. Miután elvitték, be is zárunk, ez csak a fennmaradáshoz elég” – mondja a csallóközi vendéglős.

Egy nagymegyeri kollégája a nevét sem vállalta, azt mondta, sok az irigye, akik most örülnek, hogy a túlélésért küzd. „Kilencvenöt százalékot estünk vissza tavalyhoz képest, mert a bevétel legnagyobb részét képező családi rendezvények, lakodalmak elmaradtak. Az alkalmazottak több mint felének fel kellett mondanom. Nehéz jó munkaerőt találni a vendéglátóiparban, de nem tudtam őket megtartani, mert nem látok garanciát arra, hogy januárban teljes kapacitással kinyithatunk. Ha igen, akkor megint gondban leszek, mert ebben az ágazatban kevés a jól képzett, ügyes munkaerő, és ha most sokan arra kényszerülnek, hogy szakmát váltsanak, még kevesebb lesz. Ezek az intézkedések teljesen térdre kényszerítették az ágazatot, nem értem, miért nem lehetett távolságtartással, minden második asztalnál fogadni a vendégeket. Így azt értük el, hogy átszoknak Magyarországra, és ott is maradnak. Nem bízom abban, hogy karácsonyig még kinyitunk, és ha igen, akkor is óvatosak lesznek az emberek, inkább arra spórolnak, hogy otthon ünnepelhessenek. Több százezer munkahely forog itt kockán, de úgy látom, ez az illetékeseket nem érdekli.”

Esztergomban engedékenyebbek

Szabó Rudolf, a dunaszerdahelyi korzón található Vespresso kávézó tulajdonosa azt mondja, most leginkább az állandó vevőkre számíthat. „Kávét, szendvicset, süteményt adunk elvitelre, a munkába járók rendszeresen megállnak. Nekik köszönhetjük, hogy fedezni tudjuk a rezsit, és megtarthatom az egy alkalmazottamat. Mozgó kávézóm is van, de idén az sem hozott bevételt, mert a vásárok, rendezvények elmaradtak. Idén nem is számítok javulásra, és szerintem jövőre is nehéz lesz az újrakezdés” – mondja.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Dunaszerdahelyről, Komáromból, Nagymegyerről, Párkányból és a többi dél-szlovákiai településről is átjárnak Magyarországra a vendéglőbe, kávézóba vágyók. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a pénzüket oda viszik, hanem azzal a kockázattal is jár, hogy az ottani enyhébb intézkedéseknek köszönhetően a vírust hazahozzák. Déli szomszédainknál csak november másodikától kell vendéglátóhelyeken is szájmaszkot viselni – a fogyasztás idejét kivéve. Az asztalokat viszont nem ritkítják meg, teljes házzal üzemelhetnek, és számítanak is a szlovákiai vendégekre. Ezzel nagyon nehéz konkurálni, főleg most, hogy sokan a negatív antigén teszt birtokában megbátorodva akár családi rendezvényeket is tartanak Magyarországon. Az tulajdonosa neve elhallgatását kérve azt mondta, naponta vannak szlovákiai vendégei, és csak októberben öt szlovákiai pár tartotta nála a lakodalmát. „Most is van nyolc előfoglalásom keresztelőre, születésnapokra, és további két, ötven-hatvan fős lakodalomra, de úgy gondolom, ezekből a maszkviselési kötelezettség miatt már nem lesz semmi. Remélem, amint enyhül a helyzet, visszatérnek. Túl szigorú biztosan nem leszek, hiszen ebből élek és a vendégeknek is szükségük van egy kis felüdülésre, szórakozása” – mondta az étterem tulajdonosa.

Lesznek Királyhelmecen libanapok?

Szlovákiában, most nem a felüdülés, hanem a túlélés a cél. Azok az éttermek, amelyek nem a menükre szakosodtak, és nincs fűthető teraszuk, harmadik hete zárva tartanak. Ilyen a királyhelmeci Privat café & Restaurant is, amely október 15-e óta nem fogad vendégeket. „Olyan árban, amelynél megtartanánk a színvonalunkat, és fogyna is az étel, nem tudunk menüt főzni, és amúgy is van a városban elég kifőzde, úgyhogy inkább bezártunk. A férjem más területen dolgozik, ő segít ki a rezsiköltséget illetően, bérleti díjat pedig szerencsére nem kell fizetnünk, mert a családi házunkban működik az éttermünk” – mondja Feterik Szilvia tulajdonos, aki a zárva tartás napjait takarításra, az őszi dekoráció elkészítésére használja. Az alkalmazottakat megtartotta, mert abban bízik, hogy pár napon belül, ha korlátozott mértékben is, de kinyithatnak. „Már tervezem a hagyományos ötfogásos libamenüt, ha mégsem nyithatnánk ki, ebből elvitelre is lehet majd rendelni. Remélem, lesz érdeklődés, mert a libalakomákra visszajáró vendégeink voltak. Abban is bízom, hogy az emberek be akarják pótolni az elmaradt családi rendezvényeket, és lassan talán visszatérhetünk a megszokott mederbe” – mondja a bodrogközi vendéglős.

Prágai magyar főzőiskola

Testvére, Szakács Panni, aki Prágában üzemeltet Pannicum néven egy magyar ínyencségeket kínáló bisztrót, már nem ennyire optimista. Október 15-én bezárta a bisztrót (amelyet idén a Vasárnap 3. számában is bemutattunk), és hazajött Királyhelmecre. „Láttam, hogy elkerülhetetlen lesz a teljes lezárás, mert a csehek nagyon nem vették komolyan az óvintézkedéseket. Nem viseltek maszkot, tömegesen mentek külföldi szabadságra, és egész buszokkal jöttek haza fertőzötten. Nyitva tartottak az edzőtermek, a kerti sörözők. Nem lepett meg, hogy ennyire eldurvult a helyzet, de nem tudom, mikor és hogyan fogunk talpra állni. Tavasszal a két hónapos bezárás után 25 ezer koronát kaptam az államtól, ami a bérleti díjra sem volt elég. Azzal pótoltam ki, hogy a magyar nagykövetségre főztem napi menüt, meg a törzsvendégeknek megrendelésre töltött káposztát, kocsonyát, pástétomot. Most is egy rakomány kolbászt, savanyú káposztát viszek Királyhelmecről. Amíg nem nyithatok ki, előrendelésre fogok főzni, elsősorban Prágában élő magyaroknak, de vannak már cseh vendégeim is, akik rákaptak a magyar ízekre.” Olyannyira, hogy Panni főzőiskolájába is tizennégyen jelentkeztek. Ez ősszel indult, két héttagú csoporttal, és a diákok már megtanulták a magyaros előételek, körözöttek, pástétomok, valamint a gulyás és a halászlé készítését. Amint a korlátozásokon enyhítenek a hatóságok, következnek a húsételek, a paprikások, a töltött káposzta, töpörtyűs pogácsa, majd az olyan desszertek, mint a somlói galuska, vagy a dobostorta. Most ez a túlélési stratégia, de talán több is annál, hiszen minél többen szeretik meg Prágában a magyar konyhát, annál többen nézhetnek be a járvány múltával Panni bisztrójába.

Sült gesztenye, forralt bor a teraszon

Takáč Zsolt galántai borozója, az Esterházy Wine & Coffee azon ritka vendéglátóhelyek közé tartozik, amelyek most is szinte változatlan kapacitással üzemelnek. Ez a fűtött terasznak köszönhető, ahová a nyirkos november eleji időben is szívesen kiülnek a vendégek egy pohár forralt borra, forró csokoládéra, sült gesztenyére. „Próbáltunk olyan őszi kínálatot összeállítani, ami mindenki számára vonzó lehet, aki egy kicsit ki akar mozdulni otthonról. Jönnek is a vendégek, és már maguktól mutatják a negatív Covid-tesztet igazoló okmányt, kérnünk sem kell” – mondja a tulajdonos, aki az Esterházy-kastélyt látogató turistáknak köszönhetően a nyári idénnyel is elégedett volt. Ennek köszönhetően tarthatta meg az alkalmazottait, és most abban bízik, karácsony előtt a belső térben is fogadhatja a vendégeket.

A rimaszombati Fontána étterem tulajdonosa, Bálint Péter sokkal borúlátóbb, úgy véli, ezt az érvágást nehezen fogják kiheverni. Most elvitelre kínál menüt az étterme – úgy, hogy maga a tulajdonos főz, egy alkalmazottja pedig kiszállítja. „Ez épp csak arra elég, hogy ne kelljen bezárnunk, de nem tudom, meddig bírjuk. Nem hiszem, hogy decemberben kinyithatunk, és ha jövőre enyhül is a járvány, addigra a vendégeink is elveszítik az állásukat, kevesebben fognak étterembe járni. Nehéz idők előtt állunk, de szeretném azt hinni, hogy a sok rossz után majd jön egy jobb időszak.”

Amíg eljön ennek az ideje, addig jártunkban-keltünkben, amíg a gyógyszertárból az élelmiszerboltba tartunk, álljunk meg egy kávéra, egy adag sült gesztenyére, ahol lehet.

 A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 46. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hyundai Tucson

Hyundai Tucson plug-in hybrid: már hálózatról is tölthető a vagány SUV

vvv

A régió sajtófotóinak legjava

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

insta

Ismét egy fiatal lányok előtt maszturbáló férfit videóztak

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Johnny Depp

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.