Aktuális

Az ország legdélibb pontján. GALÉRIA

author
Horváth Bianka

2021. október 13. 10:02

Vasárnap
- Somogyi Tibor felvétele
Pat a Vág, a Nyitra és a Zsitva folyók alsó szakaszának kiszélesedett völgyében fekszik, a Duna bal partján, Komáromtól 15 kilométerre. Történelme az ókorban kezdődik, kénes gyógyforrásában már a római legionáriusok is fürödtek. Bár iskola már nem működik a faluban, a község tenni akarása annál nagyobb.

Pat történelme a környező falvakéhoz hasonlatos, részét képezte a római limesnek, a honfoglalást követően pedig a komáromi vár alá tartozott. A terület egykor hatalmas mocsárfenék volt, amelyből a lassú folyású, kanyargós folyók egy-egy árvíz alkalmával óriási tavat alkottak. A Borovszky-féle monográfia 1268-ban terra Poth alakban egy komáromi várjobbágy birtokaként említi, 1368-ban terra Poth és Polth, 1444-ben posessio Path, 1485-ben már praedium Path alakban jelenik meg. A török megszállás idején majdhogynem teljesen elnéptelenedett, később azonban újratelepült. A trianoni békeszerződésig Komárom vármegye Udvardi járásához tartozott, Marcelháza részeként. 1938–45 között visszacsatolták Magyarországhoz. Az elöljárók már 1939 novemberében kérték önállósítását, Pat azonban csak jóval később, 1957-ben vált önálló községgé. A település népessége nem növekszik számottevően. Jelenleg 540-en lakják, ugyanakkor korfája fiatalodik a beköltözések és a gyermekvállalások növekvő üteme miatt. A területet elképesztő természeti kincsek, történelmi emlékek és kultúra teszi teljessé, ahol a természetkedvelők, a vízi sportok szerelmesei és a bringázók is gazdag lehetőségeket találnak.

 

Fejlesztések a községben

Tóth Rozália három éve áll a falu élén. Véleménye szerint Patnak meg kell őriznie az értékeit, a hangulatát, a hagyományait, be kell mutatnia a településen élő emberek tudását, nyitottá kell tenni a látogatók előtt a helyi értékeket. Épp ezért folyamatosan keresik a megoldást arra, hogy korszerű fejlesztések valósuljanak meg. Mivel a község infrastrukturálisan rendezett, a közeljövő feladatának a turizmus fejlesztését és az ezt elősegítő feltételek kialakítását, a falukép javítását szükséges előtérbe helyezni. Hogy a tervek megvalósulhassanak határozott elképzelésekre és jól ütemezett munkára lesz szükség.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a Covid idején minden az ölünkbe hullott, és zökkenőmentesen zajlott, de a járvány azt hiszem, minden községben okozott nehézségeket. Ennek ellenére a falu a 2020–21-es években több sikeres pályázatot is magáénak tudhat. Megépítettük a gyűjtőudvart, kiviteleztük felszerelését és gépesítését, ami még az előző önkormányzat kezdeményezése volt. A közel félmillió eurós pályázat támogatásáról a környezetvédelmi minisztérium 2020-ban döntött, és az épület használatba vételének engedélyezésére már a napokban sor kerülhet.”

Az említett időszakban Nyitra Megye Önkormányzata további 5 pályázat támogatásával járult hozzá a falu fejlődéséhez, melyek a kultúra, a sport és az idegenforgalom területén valósultak meg.

Sikerként könyvelhető el a Dunamente TDM-el való együttműködés is, mely nem csupán a fürdő területén található turisztikai információs központ működtetésére vonatkozik, hanem magába foglalja a kerékpárút melletti pihenő- és szervizpontok bővítését és Szlovákia legdélibb pontjának, mely a község területén található, turisztikai látványossággá tételét. 2021 júliusában, az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program támogatásával kerültek megrendezésre a Hídverő Napok, amelyek remek lehetőséget nyújtanak a határ menti térség és a magyar kisebbség kultúrájának bemutatására, a helyi hagyományok megőrzésére. Idén a határ innenső oldalán Pat biztosította a rendezvény helyszínét, ahol gazdag kulturális programmal vártuk a kedves látogatókat. Tavaly valósítottuk meg a Falumegújítási Program keretében a Környezetvédelmi Alapból megnyert pályázatunkat is, melyet a helyi temető szebbé tételére fordítottunk. A WIFI pre Teba pályázatunk fő célja a széles sávú internet elérhetőségének növelése ingyenes WiFi-zónák kiépítésével a falunkban. A WiFi-hozzáférési pontok nyilvános területeken történő kiépítése ingyenes csatlakozást biztosít majd minden polgárnak és a széles sávú internetre látogatóknak. Terveink között szerepel a bérlakások építése is, mivel úgy tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb igény van irántuk, de erről még nem született végső döntés” – részletezi a polgármester asszony a legutóbbi történéseket.

 

Az idegenforgalomban a jövő

Bár nem feltétlenül szükséges, hogy egy település egyedülálló turisztikai látnivalóval rendelkezzék, kétségkívül könnyebb, ha van mire építenie. Paton a természetes és az épített vonzerő egyedülálló vendégszeretettel párosul. Az idelátogatók számára nemcsak a már ismert termálfürdő jelenti az attrakciót, közkedveltek a falu természeti szépségei és Duna-partja is. A pati üdülőközpont területén például, amely az ország legnaposabb részén terül el, sok lehetőség nyílik az aktív kikapcsolódásra. A központ maga egy termálvízforrás köré épült, melynek 27 °C-os vize 200 méteres mélyből tör a felszínre. Területét gazdag növényzet jellemzi, a központi helyen fellelhető mesterségesen kialakított tó a csónakázók és vízibiciklizők szolgálatában áll. A Wellness Hotel jóvoltából lehetőség nyílik sétahajózásra is, hiszen az említett spa központ saját kikötővel rendelkezik a Duna pati szakaszán. Egy-egy hajóút során könnyen megismerhetjük a Duna vizének csodálatos élővilágát, a megmaradt ártéri erdőket. Más szóval télen-nyáron remekül kikapcsolódhat erre az ember.

 

Él és virul a kultúra

A község jellegzetességei megmutatkoznak kulturális és társadalmi életében egyaránt. A Piros Tulipán énekcsoport tagjai például jól ismert népdalokat énekelnek. A kulturális élet azonban nem merül ki a régi dolgok leporolásával, az óvodások például szerves résztvevői az ünnepségeknek. Így szokják és tanulják a közösségi életet.

Hat működő szervezetünk van, akik aktívan segítenek, részt vállalnak a falu mindennapi életéből. A Csemadok helyi alapszervezetének kiemelkedő munkája révén a Covid és a kijárási tilalmak ellenére is meg tudtunk emlékezni valamennyi fontos eseményről. A Patkó Polgári Társulás nevéhez fűződik a már több ízben megrendezett rétesnyújtó tanfolyam. A 2020-tól önkéntes tűzoltóink egy új tűzoltó autóval gazdagodtak, így már nem csupán a bajban számíthatunk rájuk, hanem gyermekeink nagy örömére a rendezvényeink alkalmával tűzoltó bemutatóval is gazdagítják a programot. Az említett Piros Tulipán a helyi nyugdíjasklub tagjaiból tevődik össze. Említésre méltó még a Vöröskereszt helyi szervezetének munkája és a helyi borászok összefogásából alakult In vino veritas szervezet.

 

Ahol jó emberek laknak

A polgármester asszony szerint valóban jó emberek élnek a faluban, hogy pontosan mennyire, az egyszerre több dologban is megmutatkozik.

A Covid idején abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy szinte mindig ugyanazokkal az adminisztratív, egészségügyi dolgozókkal tudtuk lebonyolítani a tesztelési időszakot. Ez óriási segítség volt, a lakosok számára pedig bizalomgerjesztő, ha szabad ezt a szót használnom. És bár az önkormányzat bebiztosította a lakosok, idősek számára a gyógyszerellátást, de például számtalan olyan alkalom volt, amikor a gyógyszer, bevásárlás mellett meleg étel is volt a kapuk előtt. Szomszéd segített szomszédnak, egyik család a másiknak. A gyors reakció, az összetartás megmutatkozik másban is. Bár kis község vagyunk, minden esetben számíthatunk a szervezetekre, az önkéntesekre. Ennek ékes bizonyítéka az óvoda belső felújítása is, melyre a 2018-ban történt csőtörés miatt volt szükség, amikor a szülők és a helyiek közbenjárásával, segítségével néhány nap alatt sikerült helyrehozni a nem kívánatos esemény következményeit. Szinte hihetetlen, de óráról órára be volt osztva, ki mikor tud jönni, és miben tud segíteni. A 2019-ben szervezett Holle anyó elnevezésű jótékonysági bálunkból befolyt összegnek köszönhetően a régi vaságyakat is le tudtuk cserélni, 20 korszerű gyermekágyat vásároltunk az ovisok számára. Természetesen közösségépítő programokat is szervezünk, nemrégiben ilyen volt a Duna mentének megtisztítása, ami a Duna-parti megállók című projekthez kapcsolódva valósult meg, és ahol az összes szervezet képviselte magát, mind a fiatalok, mind az idősebb generáció” – tudjuk meg Tóth Rozáliától.

A látottak alapján a községben a munka egy percre sem áll meg, együttes erővel azonban minden könnyebb. Pat közössége kétségkívül jelesre vizsgázna a legfontosabb polgári erényekből. Egyetértés, önfeláldozás, tettrekészség és kitartás – ez valamennyi dolog nyitja erre.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/41. számában jelent meg!


 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti:  https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Galéria
vasárnap
vasárnap
vasárnap
vasárnap
+7
Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

Peter Visolajský
Frissítve

A tömeges felmondáson kívül nem látnak más lehetőséget az orvosok

New York (képünkön) 339 euróért foglalható, de aki télen szeretne fürdeni, annak Miami is jó választás (499 euró)

Utazásra csábító árak, itt az akciós repülőjegyek télre

Északi Áramlat-1

A Gazprom három napra leállítja az Európába történő gázszállításait az Északi Áramlat 1 vezetéken

dohányzás

A dohányzás és egyéb rizikófaktorok okozzák a rákhalálozások csaknem felét

g

Ha ezt a KVÍZT megfejted, akkor egy ZSENI vagy!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.