Aktuális

Az idősek országa leszünk?

Az uniós államok közül Szlovákia lakossága öregszik a leggyorsabb tempóban, ami azt jelenti, hogy egyre több pénzt kell költenünk az idősek ellátására szociális és egészségügyi téren is. A legnagyobb kérdés, honnan teremtsük elő az ehhez szükséges anyagiakat, amikor a munkaképes fiatalok száma egyre csökken.
Vrabec Mária

2021. június 7. 10:30

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Az elöregedés összeurópai probléma, az Európai Unió népességének több mint 1/5-e már elmúlt 65 éves. Csak Írországban és Luxemburgban 15 százalék alatti a 65 évesnél idősebb lakosok aránya, a többiben mind 16 százalékon felüli, és rohamosan növekszik. Szlovákia ugyan most még a jobbak közé tartozik a maga 16,6%-ával, de ha ilyen ütemben zajlik az elöregedés, ahogy az utóbbi években, akkor néhány éven belül elérjük a 20%-ot. Szomszédaink sem állnak sokkal jobban, Lengyelországban a lakosság 18,2, Csehországban és Magyarországon 19,9%-a 65 év feletti. A visegrádi országok közül ugyanakkor Magyarországon a leglassúbb az elöregedés tempója, már tíz éve is a lakosság 16,7%-a volt időskorú, azaz 3,2%-kal emelkedett a ráta. Lengyelországban 4,6, Csehországban 4,3, Szlovákiában pedig 4%-kal nőtt a 65 éven felettiek aránya az elmúlt tíz év alatt. Nyugat-Szlovákiában (17,9%), valamint Pozsony megyében (17,1%) a legmagasabb a 65 év felettiek aránya, Közép-Szlovákiában 16,6, az ország keleti részében pedig mindössze 14,8%.

 

Bambínók sem születnek

Meglepő módon az uniós sereghajtó 23,2% feletti idős lakossal Olaszország, pedig a köztudat szerint az olaszok igencsak szeretik a gyerekeket. De ugyanúgy meghaladja a 22%-ot a gazdaságilag fejlett, hűvös éghajlatú Finnország, mint a napfényes, ám elhúzódó pénzügyi válsággal küzdő Görögország. Németország pedig épp olyan rosszul áll, mint Bulgária. Nem lehet tehát azt mondani, hogy a fejlett Nyugaton nem születnek gyerekek, mert az emberek elkényelmesedtek, viszont az idősek egyre tovább élnek, a kevésbé fejlett Balkánról meg mindenki elköltözik, vagy a nehéz megélhetés miatt nem vállal több gyereket.

Egységes magyarázat nincs, hacsak az nem, hogy miközben kitolódott a megélhető életkor, megváltozott az emberek életvitele is, és ebben már nem, vagy nem csak a családalapítás, a minél több gyermek vállalása a legfontosabb szempont. Ez egyrészt ugyan érthető, másrészt viszont a társadalom számára komoly anyagi terhekkel fog járni. Erre a szlovák pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézetének elemzői szerint már most keresnünk kellene megoldásokat, mert ha ki nem találunk valamit, akkor nyolc év múlva már sem az egészségügy, sem a szociális ellátórendszer nem fogja bírni a terhelést.

 

Nyugdíjba 65 felett

Míg jelenleg Szlovákia a nemzeti össztermék 19%-át költi nyugdíjakra, egészségügyi és szociális kiadásokra, valamint az oktatásügyre, 2070-ben ez már meg fogja haladni a 29%-ot” – áll a Pénzpolitikai Intézet elemzésében, amelyben az Európai Tanácsnak a népesség elöregedéséről szóló jelentésére reagált. A gyakorlatban ezek a számok azt jelentik, hogy amíg most egy 65 évnél idősebb emberre négy produktív korban lévő személy jut, 2070-ben már csak 1,6. Márpedig az ellátás feltételeit meg kell teremteni, ami csak úgy lehetséges, ha gyökeresen átalakítjuk a nyugdíj és a szociális ellátás rendszerét.

Bár 2070 most még távolinak tűnik, gondoljunk bele, hogy a mai tizen- és huszonéveseket, a mi gyerekeinket már érinteni fogja. Ráadásul az átalakulás fokozatos lesz, és a következő években nyugdíjba vonuló generációknak is fájni fog, mert egyre inkább csökken majd a nyugdíjak vásárlóértéke, viszont egyre nehezebben lesznek elérhetőek a szociális és egészségügyi szolgáltatások” – figyelmeztet Branislav Žúdel, az intézet elemzésének társszerzője. A nyugdíjkiadások a mostani 8,3%-ról a következő ötven évben 14-15%-ra nőnek, és ami a legnagyobb baj, az illetékeseknek fogalmuk sincs, honnan és hogyan lehetne ezt előteremteni. Az egyetlen ötlet a nyugdíjkorhatár emelése, ami politikai-népszerűségi okok miatt a parlament egy részénél is mindig komoly ellenállásba ütközik, és érthető, hogy a lakosság sem fogadja örömmel. Mégis, mind sejtjük, hogy a további korhatáremeléseket sem fogjuk megúszni, és a mai ötvenesek már szinte biztosan 65 év felett fognak nyugdíjba vonulni.

 

Bónusz a gyerekektől

Az előző kormány a választások előtt jóváhagyta a nyugdíjplafonról szóló törvényt, amely kimondta, hogy a nyugdíjkorhatár nem lehet több mint 64 év, de Milan Krajniak szociális és családügyi miniszter nyomására tavaly decemberben már az alkotmányba is bekerült, hogy nincs nyugdíjplafon. Azt, hogy ki mikor mehet nyugdíjba, az fogja meghatározni, hány évig dolgozott. Ugyancsak Krajniak és tanácsadója, Vladimír Palko ötlete volt a szülői bónusz bevezetése is, ami azt teszi lehetővé, hogy a munkaképes személyek nyugdíjjárulékának 1/5-éből kipótolják a szülők nyugdíját. Az intézkedés ideológiai indoklása az volt, hogy ettől majd nő a gyermekvállalási kedv, hiszen a szülők biztosan számíthatnak arra, hogy öregségükre az utódaik támogatni fogják őket, de valljuk be, nem túl életszerű, hogy huszonéves fiatalok a nyugdíjbónuszra gondolva vállaljanak gyerekeket. Sokkal hamarabb jut eszükbe, mennyi a családi pótlék, van-e számukra megfizethető lakás, elérhető bölcsőde, óvoda, mint az, hogy a leendő gyerekeik majd negyven év múlva kipótolják a nyugdíjukat.

 

Ötletek az alkotmányban

És ez még csak a kisebbik gond, a nagyobbik az, hogy amit a szociális biztosítóba befizetett nyugdíjjárulékból a szüleiknek ad az állam, az később az ő nyugdíjukból fog hiányozni, mert azt 1/5-del kisebb alapból számolják majd ki. Ezt csak úgy lehetne kiküszöbölni, és az egész rendszernek úgy lenne értelme, ha a szülői bónuszt fizető felnőtteket az állam kárpótolná. Ez viszont több milliárd euróba kerülne évente, és ha ez a pénz meglenne, akkor a nyugdíjakat is kipótolhatnák belőle. Így az egész csak egy piramisjáték, amely generációkon keresztül fokozott befektetésre, azaz gyermekvállalásra késztetné az ország lakosságát, de a kimenetele nagyon bizonytalan. Nemcsak azért, mert gazdasági szempontból átgondolatlan, hanem azért is, mert semmi garancia nincs arra, hogy mindenki ugyanannyit kap majd vissza a saját gyerekeitől, amennyit a saját szüleire befizetett.

Szakemberek már most is arra figyelmeztetnek, hogy ezzel is csak a magasabb jövedelmű szülők járnak jól, hiszen feltételezhetően nekik lesznek sikeresebb, jól kereső állásokban dolgozó gyerekeik, akik több nyugdíjjárulékot fizetnek be. A kormány gazdaságpolitikáját azonban jól jellemzi, hogy mostanáig még csak erre a soványka elképzelésre futotta. Igaz, az alkotmányba az is bekerült, hogy a gyermeknevelési szabadságon töltött évek alacsony jövedelme nem csökkenti majd a nyugdíj értékét, de azt sem fejtette ki bővebben senki, hogyan és miből szeretnék ezt elérni. Pláne úgy, hogy mindennek a tetejébe a közkiadások hosszú távú fenntarthatósága is bekerült az alkotmányba, ami egyenesen ellentmond a szülői bónusznak is, meg annak is, hogy a gyesen töltött évek nem csökkentik a nyugdíj összegét.

 

Alulról és felülről is öregszünk

A Pénzpolitikai Intézet szerint hirtelen ötletek helyett átfogó és anyagilag fenntartható nyugdíjreformra lenne szükség már most, hogy az intézkedések ne egyetlen generációt érjenek villámcsapásként. Elengedhetetlen a minél nagyobb arányú foglalkoztatás, főleg a szociálisan hátrányos helyzetű rétegekben, annak megakadályozása, hogy a magasan képzett munkaerő külföldre távozzon, és természetesen jó lenne az is, ha több gyermek születne – az erre vonatkozó elképzelésekről a Vasárnap előző számában írtunk.

Minderről most még csak beszélnek az illetékesek, pedig már cselekedni kellene. Az ország népessége két irányból is öregszik: alulról azért, mert kevesebben születnek, mint amennyivel évente a nyugdíjasok száma gyarapszik, felülről pedig azért, mert az emberek egyre hosszabb kort élnek meg. Előrejelzések szerint 2070-ben a férfiak átlagosan 84, a nők 89 évig fognak élni, és a jelenlegi 1,56-ról csak 1,67-re emelkedik a születések száma. Ezzel kellene valamit kezdenünk úgy, hogy a nyugdíj és a szociális ellátás ne karitatív minimum legyen, hanem méltó életfeltételeket biztosító járadék. Sajnos, biztos receptet, követendő példát a nálunk stabilabb és gazdagabb országokban sem látunk, és nem bízhatunk benne, hogy pont abban a Szlovákiában fogják kitalálni a megoldást, ahol folyamatos kormányválság és kampányhangulat van. Elvégre azoknak, akik most a döntéseket hozzák, nem kell, hogy a nyugdíjuk miatt fájjon a fejük.

Komoly üzletág az öregedés

Ezüst gazdaságnak hívják az iparnak, kereskedelemnek és szolgáltatásoknak azt a részét, amely a 60 éven felettieket célozza meg. Nemcsak a gyógyszeripar, az egészségügyi kellékek és szolgáltatások vagy a szociális ellátás tartozik ide, hanem egyre több technológiai termék, rekreációs és szórakozási lehetőség, sőt befektetési és hitelfelvételi lehetőség is. A 60 felettiek vásárlóereje világszerte növekszik, az EU-ban a tőzsdei részvények 75, a megtakarítások 65, a saját házak 60%-át birtokolják 50 évnél idősebb személyek. Ezt természetesen az ingatlanfejlesztők és pénzügyi szakemberek is figyelik, már nálunk, Szlovákiában is. Pozsonyban például bérlakások épülnek nyugdíjasoknak, egyre több a magántulajdonban lévő, átlag feletti szolgáltatásokat nyújtó nyugdíjasotthon, de már a bankok is kínálnak reverz ingatlanhitelt. Ennek az a lényege, hogy a nyugdíjas életfogytig tartó lakhatás jogával eladja a házát a banknak, és a kapott pénzből kiegészíti a nyugdíját.

A technológiai cégek új, az egészségi állapot és a testfunkciók mérésére, megfigyelésére alkalmas műszereket és programokat fejlesztenek otthoni használatra, vannak már idős emberekre szakosodott ruha- és cipőboltok, táncos szórakozóhelyek, tornacsoportok, utazási irodák, de még párkereső weboldalak is. Ez így is van rendjén, hiszen az ember csak úgy maradhat sokáig jó kedélyű és jó fizikai kondícióban, ha érzi, hogy a világ még róla is szól.

A 65 év felettiek aránya Európában

Írország – 14,4%

Luxemburg – 14,5%

Ciprus – 16,3%

Szlovákia – 16,6%

Lengyelország – 18%

Málta – 18,5%

Románia – 18,9%

Ausztria – 19%

Belgium – 19,1%

Hollandia – 19,5%

Spanyolország – 19,6%

Csehország, Dánia, Litvánia, Magyarország – 19,9%

Észtország, Svédország – 20%

Szlovénia – 20,2%

Franciaország – 20,4%

Lettország – 20,5%

Horvátország – 21%

Bulgária 21,6%

Németország – 21,8%

Portugália – 22,1%

Görögország, Finnország – 22,3%

Olaszország – 23,2%

Európai uniós átlag – 20,6%

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/22. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: mindössze egy új fertőzöttet találtak vasárnap

v

Mától csak egy járásban van érvényben másodfokú figyelmeztetés, 17 járás zöld besorolású

párkány

Levendulás, hűsítő nyárnyitó Párkányban

Vasárnap

Uralkodóházak a VASÁRNAPBAN: A brit királyi család száz éve

fff

Mindenféle huncut koboldozások

olimpia

Tiltakoznak a női olimpiai játékosok – nem akarnak transzneművel versenyezni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.