Átadták a brit uralkodónak a skót koronázási ékszereket

Vasárnap

Egyházi szertartás keretében, formálisan átadták szerdán a brit uralkodónak a skót koronázási ékszereket – olvasható az MTI oldalán

A király és felesége, Kamilla - akinek saját jogán királynői rangja van - az edinburgh-i uralkodói rezidenciáról, a Holyroodhouse palotából érkezett szerda délután, díszes katonai felvonulás után a székesegyházba. Az útvonal mentén több tízezres tömeg üdvözölte a királyi házaspárt, de több helyen monarchiaellenes tüntetések is voltak, amelyek résztvevői "Nem az én királyom" feliratú táblákat tartottak a magasba.

A szerdai ceremónia a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland XIV. századi főtemplomában, az edinburgh-i St. Giles-székesegyházban zajlott. A szertartáson III. Károly formálisan átvette a XVI. századi skót király, V. Jakab 1540-ben készült koronáját, valamint a skót uralkodói jogart és kardot. A kardot újonnan tervezték és készítették, mivel az eredeti, amely szintén a XVI. században készült, meggyengült állaga miatt nincs mozgatható állapotban.

A skót koronázási ékszerek - a kardon kívül - a legrégebbiek egész Nagy-Britanniában. Az angol polgárháború és I. Károly angol király 1649-es kivégzése után ugyanis Oliver Cromwell győztes puritánjai megsemmisítették az angol koronaékszereket, az arany- és ezüstkincseket beolvasztották, a drágaköveket eladták. A jelenlegi angol koronaékszerek közül a legrégebbi is csak a királyság helyreállításának idejéből, 1660-ból származik.

A szerdai edinburgh-i ceremónián a skót koronát nem helyezték III. Károly fejére, a király csak megérintette az ékszert és hitet tett Skócia népének szolgálata mellett. A skót koronaékszerek továbbra is Skóciában maradnak.

A skót és az angol korona 1603-ban egyesült. I. Erzsébet angol királynő, a Tudor-dinasztia utolsó uralkodója abban az évben trónörökös nélkül elhunyt, és VI. Jakab skót király követte őt I. Jakab néven az angol trónon. A két királyság államjogilag hivatalosan 1707-ben, a londoni és az edinburgh-i parlament által külön-külön szentesített uniótörvények alapján egyesült, létrehozva a jelenlegi formájában létező Nagy-Britanniát, amelynek Anglia és Skócia mellett Wales a tagja. Az első brit uralkodó Anna királynő volt, akinek uralkodása idején az uniótörvények megszülettek. Azóta a mindenkori brit uralkodó Skócia uralkodója is, és londoni koronázásával Skócia koronás főjévé is válik. Így a szerdai ceremónia államjogi és monarchikus szempontból nem tekinthető úgy, hogy III. Károly királyt külön is Skócia királyává koronázták; a szertartás annak formális elismerése Skócia részéről, hogy III. Károly Skócia uralkodója. 

(mti)

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?