Akit Putyin nem nevez nevén. GALÉRIA

tasr

Az utóbbi időben egyetlen oroszországi ellenzékinek sikerült elérnie a nemzetközi figyelem ingerküszöbét, őt pedig bebörtönözték, megmérgezték, majd újra bebörtönözték. De kicsoda is ez a bizonyos Alekszej Navalnij?

Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmát megingatni nem egyszerű. Sőt azt is mondhatnánk: lehetetlen. De legalábbis lehetetlennek tűnik. Több mint két évtizede, 1999 óta vezeti az országot, váltogatva az államfői és a miniszterelnöki posztokat, és amikor már úgy tűnt, hogy nem vállalhat újból tisztséget, úgy változtatta meg az alaptörvényt, hogy az ne akadályozza újbóli indulását a választáson. Ezt a betonbiztos pozíciót támadja az utóbbi években Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki politikus és aktivista – ha figyelembe vesszük, hogy nem elégedtek meg a bebörtönzésével, hanem idegméreggel próbáltak véget vetni az életének, akár az is felmerülhet bennünk, hogy van is némi esélye megzavarni a legfőbb köröket.

 

Nem most kezdte

Navalnij nem sokkal Putyin porondra lépése után tűnt fel először az ellenzéki színtéren: 2000-ben lépett be a Jabloko (jól gondolja, magyarul a jelentése alma) nevű pártba, amelyben és amelynek révén különféle pozíciókat töltött be, egészen 2007-es kizárásáig. 2005-ben közben ifjúsági mozgalmat alapít, 2007-ben pedig egy új politikai mozgalmat, amely 2011-ig élt. Ami talán ezeknél a szervezeteknél fontosabb, hogy ez utóbbi évben parlamenti választást tartottak Oroszországban, a csalás miatt Moszkvában tiltakozó 6000 ember között pedig ő is ott volt – le is tartóztatták, 15 nap börtönt kapott. Már akkor elhangzottak olyan vélemények, hogy ez a lépés politikai hiba volt a hatalom részéről, hiszen ezáltal Navalnij online-ból offline ellenzéki lett, azaz valós politikai tőkévé alakult az interneten addig összegyűjtött népszerűsége, és még nagyobb hatásfokkal szervezte tovább a Putyin-ellenes megmozdulásokat – nemzetközi hírnévre leginkább ezzel tett szert.

 

Milliós követőtábor

A blogja egyébként az akkori letartóztatása óta angolul is olvasható, de több más platformon elérhető: a YouTube videómegosztón és a Twitter rövidüzenetes közösségi oldalon is milliók követik, főleg fiatalok. És ezeknek a követőknek jórészt az oroszországi korrupcióról mesél, itt szólítja meg az az embereket, ha valamilyen tüntetés van készülőfélben, és népszerűsíti saját üzeneteit. Hogy ez mire elég egy 144 milliós lakosságú országban? Különböző horderejű hatalomellenes tüntetésekre például mindenképp. Hiszen hívó szavára ezrek hajlandóak úgy az utcákra vonulni, hogy ezzel a letartóztatást kockáztatják (és persze még annál is többet). Vagy példaként szolgálhat a 2013-as moszkvai polgármester-választás, amikor teljes ellenszélben, miközben a bíróság épp börtönre ítélte, majd feltételesen szabadon engedte, sikerült megszereznie a voksok 27 százalékát. Ez persze közel sem elegendő a győzelemhez, a polgármester Putyin embere lett, mégis jóval több, mint amit korábban jósoltak neki ilyen körülmények között. A 2018-as államfőválasztáson már nem engedték indulni, a központi választási bizottság úgy határozott, hogy 2028-ig eltiltja az elnökjelöltségtől.

 

Mérgezéstúlélő

Habitusához illően a 2018-as elnökválasztás, majd a moszkvai városi duma 2019-es választása után is komoly tiltakozó megmozdulásokat szervezett, azt hirdetve, hogy az eredményeket hamisították. Az utóbbi tüntetések alatt is letartóztatták, bebörtönözték 15, majd 30 napra – ahonnan azonban egy pillanatban kórházba kellett szállítani komoly szem- és bőrsérülésekkel. A börtönben allergiás reakciókkal diagnosztizálták, ám az őt kezelő orvosok megkérdőjelezték ezt, és felvetették annak a lehetőségét, hogy az okozó valamilyen vegyi anyag volt. Mindez nem nyert sem bizonyítást, sem cáfolatot, némi kezelés után visszavitték a börtönbe. Tavaly júliusban hangot emelt az alaptörvény módosítása ellen, amelynek értelmében Putyin mégis lehetőséget kap két újabb elnöki mandátumra, így akár egészen 2036-ig hatalmon maradhat – vagy ahogy Navalnij fogalmaz, örökös elnök lehet. Nem sokkal ezután, augusztusban összeesett egy repülőgépen, és csak kevésen, állítólag két órán múlt, hogy túlélte.

Galéria

Berlinbe és haza

Navalnij egy belföldi repülőútra indult tavaly augusztusban, mégis Berlinben kötött ki, kórházban, majd a börtönben, már ismét Oroszországban. Szóvivőjének közlése szerint a repülőút során összeesett, állapota rohamosan romlott, mígnem kómába esett, a kényszerleszállás és a kórházba szállítás után lélegeztetőgépre került. Itt aztán huzavona kezdődött arról, hogy vajon mi okozhatta a rosszullétet, de felesége, Julija kijárta, hogy kimenekítsék Navalnijt az omszki kórházból, és Berlinbe szállítsák további kezelésre. A csavar a dologban az, hogy az orosz szakemberek állítólag nem találták méreg nyomait a szervezetében, míg a berliniek Novicsok idegmérget mutattak ki a mintákból. Ez egy különösen veszélyes méreg, amelyet csak speciálisan erre kialakított, kifejezetten jól felszerelt laboratóriumban állíthatnak elő – ilyesmi pedig nem áll bárkinek a rendelkezésére, sőt: a világon erre képes laborok leginkább kormányok birtokában vannak. Két hét kóma után Navalnij magához tért, és elkezdett a mérgezője után kutakodni; közzétett felvételt például arról, ahogyan egy orosz fegyverszakértőt kérdez álnevesen, és az bevallja, hogy vegyi fegyverről volt szó, és az alsóneműjében rejtették el. Az orosz hatóságok – miközben a szupervezetőjük, Putyin nem hajlandó még csak nevén sem nevezni Navalnijt – cáfolták ezeket a híreket, és egyértelművé tették, hogy letartóztatás vár rá visszatérése után. És Navalnij ennek ellenére felépülése után hazament.

 

Három és fél év börtön

Öt hónap lábadozás után, január 17-én tért vissza Moszkvába, ahol azonnal letartóztatták – ez pedig tüntetéseket váltott ki, és ekkor jelent meg Navalnij videója a Putyinnak tulajdonított állítólagos titkos luxuspalotáról, ezt azóta több mint százezren tekintették meg. Videó ide vagy oda, február 2-án három és fél év börtönbüntetésre ítélték az ellenzéki politikust. Ezt azzal érdemelte ki, hogy amíg Berlinben kezelték, nem válaszolt az orosz bíróság idézésére, amellyel azt akarták ellenőrizni, eleget tesz-e a feltételes szabadon bocsátása feltételeinek. Azt maga sem tagadta (nehéz is lett volna), hogy bizony nem jelent meg az idézés után, viszont nem is lett volna épp könnyű dolga, hiszen előtte idegméreggel próbálták meg eltenni láb alól; a bíróság azonban úgy érvel, hogy nem tudott arról, Navalnij hol tartózkodik. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy ez egy olyan ügy folytatása, amelyben az Emberi Jogok Európai Bírósága nem állapított meg bűncselekményt, sőt kártérítésre kötelezte Oroszországot. De miért épp ez számított volna az elítélésekor?

 

Mártírrá tették?

Navalnijnak ugyan az orosz ellenzéki körökben is vannak bírálói, hisz nem mindenki ért egyet a nézeteivel és módszereivel, ám mostanra egyértelmű, hogy ő lett a Putyin-ellenesség arca. A mostani események után azonban már nem is annyira biztos, hogy a politikai igaza számít majd leginkább az emberek szemében, sokkal inkább a morális, hiszen a korrupció mellett az őt ért erőszakot és igazságtalanságot is széles rétegek ítélik el – így még több embert tud majd megszólítani, akik talán nem is érte, hanem a hatalom ellen mozdulnak meg. Egyes elemzők szerint, noha a börtönben a szabályok szerint nem használhat mobilkészüléket, mégis sikerülhet folytatnia a tevékenységét a rácsok mögül is. Sőt feltehetően ettől függetlenül is inkább szítja, mint csitítja a tüntetőket az ítélet, és a nyugati országok sem nézik mindezt jó szemmel. Lehet tehát abban valami, hogy állítólag Putyin őt tekinti legnagyobb ellenfelének, és a bezárást követő események megrengetik az orosz hatalmat. És persze az is lehet, hogy a következő merényletet már nem éli túl.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/7. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes
Vasárnap

Putyin palotája

Navalnij Moszkvába érkezése és letartóztatása után az általa vezetett korrupcióellenes alapítvány előállt egy videóval, ebben egy grandiózus, Putyin elnöknek tulajdonított luxuspalotát mutatnak be. A Fekete-tenger partján fekvő titkos, 17 ezer négyzetméteres komplexumnak saját sztriptízklubja, kaszinója, színháza és temploma is van többek között, és az elképesztő fényűzés mellett rendkívüli titoktartás övezi. A Kreml persze cáfolta, hogy Putyinnak köze lenne hozzá, az elnök maga unalmasnak nevezte a videót, majd később Arkagyij Rotenberg orosz üzletember vállalta, hogy övé a palota.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?