Aktuális

A válság elmúlt és mégis folytatódik

Egy hete még úgy tűnt, hogy Igor Matovič kormánya megalakulásának első évfordulójára fel is oszlik. De nem így történt, néhány nap után bejelentették, hogy a válság elmúlt, épp csak az egészségügyi miniszter távozik. Ő is úgy, hogy egyelőre marad.
Vrabec Mária

2021. március 23. 08:20

Vasárnap
- TASR-felvétel

A kormányfő szerint Marek Krajčí addig marad a posztján, amíg Szlovákiában nem kezdenek oltani a Szputnyik V vakcinával, addig „fokozatosan távozóban lesz, és még az utódját is betanítja”. Az is lehet, hogy Igor Matovič most újra üzen az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatótanácsi tagjának, Christa Wirthumer-Hochénak, hogy mégsem olyan sürgős az a regisztráció, hadd maradjon még az a szegény Marek. Akit egyébként annyira agyondicsért, hogy azt se lehetett tudni, most tényleg leváltja, vagy előlépteti. Arról, hogy egészségügyi miniszterként akkor is Krajčí felel az átláthatatlan intézkedésekért, a napi száz Covid-halottért és a működésképtelen oltási előjegyzésért, ha egyébként ő a legrendesebb ember a világon, egy szó sem esett. Matovič rituális áldozatnak nevezte őt, Krajčí pedig azt mondta, hogy a kormány stabilitása érdekében feláldozza magát – majd valamikor.


 

Matovič nem megy

Addig sok víz lefolyhat a Dunán, mert az oroszok mostanáig a Szputnyik V-nek még a dokumentációját sem adták át az Európai Gyógyszerügynökségnek. Nem kizárt, hogy végül nem történik semmi, és az SaS meg a Za ľudí ezt a békát is lenyeli, hiszen eredetileg nem győzték hangoztatni, hogy leginkább Igor Matovič kommunikációs stílusa az akadálya a normális kormányzásnak, és az ő lemondását követelték. A naivabbak talán reménykedtek, hogy ha összefognak és kitartanak, el is érhetnek valamit. De ehhez Kollárnál vagy az OĽaNO-ban is szövetségeseket kellett volna szerezniük, ami, úgy látszik, lehetetlen. Mindkét pártban tudják, hogy Matovič bukásával az ő pünkösdi királyságuknak is vége lenne, és soha többé nem jutnának a parlament közelébe sem.

Sulík és Remišová pedig gyengének és következetlennek bizonyult, ezért tudta velük Matovič újra feltörölni a padlót már azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette, hogy a válságnak vége, a kormány marad. Azzal kezdte, hogy mindenki kapott valamit és le is mondott valamiről, hogy ez a kormány folytathassa a maffiaellenes küzdelmét, de a végére az derült ki, hogy ismét csak ő nyert, és ott folytatja, ahol abbahagyta.


 

Krajčí is marad

Elméletileg a koalíciós partnerek megállapodtak, hogy többé nem támadják egymást, sőt Mária Kolíková igazságügyi miniszternek még egy „a jó kormányzásról szóló memorandumot” is ki kellene dolgoznia. Aztán az új stílusú kormányzást a kormányfő azzal kezdte, hogy elmondta: a koalíciós partnerei nem segítették, hanem akadályozták Marek Krajčít a munkájában, és végül feláldozták. A kétmillió Szputnyik V vakcina vásárlását szerinte csak ürügyként használták, és Krajčínak azért kell maradnia, nehogy az alkalmazását is megakadályozzák. Az egészségügyi miniszter könnyes szemmel hallgatta, és egy szót sem szólt arról, hogy karácsony előtt, amikor szigorú zárlatot javasolt, Matovič sem támogatta. Ha akkor mond le, valóban áldozat lehetett volna, így ő is tettestárs, és mindegy, hogy meggyőződésből vagy gyávaságból.

Ezzel még nem volt vége a bizarr békítő show-nak, mert Matovič tovább szapulta a partnereit. „Itt egyesek már tíz éve az ország érdekei fölé helyezték egy párt önzését” – utalt ezzel Iveta Radičová kormányának megbuktatására, majd hozzátette, hogy sokkal jobban szolgálta volna a békességet, ha Richard Sulík gazdasági miniszter távozik a posztjáról. És hogy kétség ne férjen hozzá, fogalma sincs, mi az a diszkréció, azt is elárulta, hogy Kolíková egy magánbeszélgetésben azt mondta neki: Krajčí menesztése politikailag elengedhetetlen, de emberileg sajnálatos. Ha ettől nem ment el Sulík és Remišová étvágya a keddi koalíciós ebédektől, akkor már semmitől sem fog.


 

Kollár, a béke követe

Hogy minden még bonyolultabb legyen, ott van negyedikként a második legerősebb kormánypárt és egyben a parlament elnöke, a minden hájjal megkent Boris Kollár, aki egy valutaüzér érzékével szagolta ki, hogy most jött el az ő ideje, amikor a békebíró szerepében tetszeleghet és húzhatja az időt. Minden rajta múlik, ezért a hűség fejében most bármit kérhet Matovičtól még azon felül is, amit a minisztereinek eddig sikerült maguk felé gereblyézni. Nyilván nem véletlen, hogy Matovič egyik leghűségesebb csatlósa, Jaroslav Naď védelmi miniszter nyíltan kimondta, hogy ha az SaS-nak és a Za ľudínak annyira nem tetszik ebben a kormányban, ellesznek ők kettesben is Kollárékkal. Igaz, hogy a kisebbségi kormányzás, amikor minden szavazásnál egyesével kell meggyőzni/vagy megvásárolni az ellenzéki képviselők egy részét, az OĽaNO-nak sem lenne kényelmes, de Matovičnál minden elképzelhető. Dühből, bosszúból és dacból arra is képes, hogy ilyen lehetetlen helyzetbe sodorja a kényelmes többséggel indult kormányát, aztán majd lesz kire mutogatnia, ha az ígért reformokból semmi nem sikerül, hiszen elhagyták, elárulták, magára maradt a maffiaellenes fronton.

 

A többiek tűrnek?

Itt tartottunk lapzárta idején – aki látta és hallotta, az joggal gondolta azt, hogy a válság nemhogy nem fejeződött be, de innen kezdve folyamatosan válságüzemmódban működik a szlovák kormány. Ameddig Sulík bírja idegekkel, és amíg Remišová nem marad teljesen egyedül a pártjában. Matovič sajtótájékoztatója után ugyan mindketten azt üzenték, hogy még semmi sincs lezárva, a tárgyalások folytatódnak, de kérdés, hogy minek, amikor bármiben is egyeznek meg, azt a kormányfő azonnal felrúgja.

Lehet itt még egy ideig tárgyalgatni, sakkozni jogkörökkel, posztokkal és memorandumokkal – ha Matovič marad, nem változik semmi. A kormányfő továbbra is hazudni és vádaskodni fog, egyszerűen ilyen a természete – mint annak a skorpiónak, amelyik Aiszóposz meséjében halálra marta a békát, aki átvitte őt a túlsó partra. Ha a koalíciós partnerei ezt eltűrik és újabb meg újabb esélyt adnak neki, hogy megalázza őket, az az ő bajuk, a választók majd levonják a megfelelő következtetéseket.

Ebben az egész hazugságoktól, vádaskodásoktól és övön aluli ütésektől hemzsegő koalíciós katyvaszban tulajdonképpen már csak egy dolog érdekes: miért állnak ki az OĽaNO-ban azok az emberek is Igor Matovič mellett, akikről egyébként azt hittük, hogy intelligensebbek, tisztességesebbek, jól neveltebbek, mint az elnökük. Mert az, hogy a kormányfő lenne a garanciája a smeres maffia elleni küzdelemnek (és lám, ezen a téren milyen eredményes), egyszerűen nem igaz. A nagy teátrális letartóztatások és biblikus fedőnevű műveletek ugyan hatásosak voltak, ideig-óráig el is terelték az emberek figyelmét a létükért folytatott küzdelemről, de eredményesek majd csak akkor lesznek, ha a letartóztatottak közül valakit el is ítélnek.


 

Csapkod, duzzog, sérteget

Mert egyelőre még mind csak vizsgálati fogságban ülnek, egyik-másik már szabadlábra is került, és egyáltalán nincsenek illúzióink, hogy mindent, amit mindenki tud, bizonyítani is lehet majd a bíróságokon. Az, hogy Kičura, Kováčik, Gašpar és a többiek börtönben ülnek, nem Matovič érdeme. A tőle elvárható minimum volt legalább annak a feltételeit biztosítani, hogy ezek az emberek ne maradjanak érinthetetlenek. Egyébként semmi dolga nem volt és nincs is az egésszel, ideje és energiája is maradt volna arra, hogy az országot kormányozza és a járványt fékezze. Ehelyett összevissza csapkod, fröcsög, duzzog, sérteget, és lassan mindenkit lehúz magával ebbe a verbális és mentális pocsolyába.

Elsősorban a párttársait, mert hiába nyilatkoznak bármilyen kultiváltan és visszafogottan, hogy háttérbe kell szorítani az érzelmeket, és arra összpontosítani, amiért megválasztották őket az emberek, végső soron az ámokfutó Matovičnak asszisztálnak. Érthetetlen és szinte hihetetlen is, hogy az egész OĽaNO-ban egyetlen ember, egy volt teniszező akadt, aki ki tudta mondani, hogy itt minden bajok forrása és oka a kormányfő, és az egyetlen megoldás az ő leváltása. A többiek vagy nem látják ezt, ami nagy baj, vagy látják, de fontosabb nekik a posztjuk, mint az ország jövője, ami még nagyobb baj.


 

Fárasztó és kiábrándító

Márpedig, ha még egy ideig így kínlódunk, a járványügyi és gazdasági mellett olyan erkölcsi válságba kerül az ország, amilyenre még Mečiar és Fico idejében sem volt példa, mert akkor legalább bízhattunk abban, hogy lehet jobb. Most közel s távol nincs alternatíva, Igor Matovičnak sikerült olyan mélységekbe juttatnia a politikát, hogy minden tisztességes embernek elment a kedve már attól is, hogy figyelje. Ha csak az elmúlt tíz napot összegezzük: becsapta és megsértette a koalíciós partnereit, az államfőt és a tudósokat, egy buta nyilatkozattal diplomáciai botrányt gerjesztett Ukrajnával, majd jól megalázta a saját külügyminiszterét. Ráadásul álságosan, mert a kettős állampolgárságot továbbra is korlátozó törvénymódosítást az OĽaNO terjesztette elő, hiába tárgyalt róla nemrég a szintén OľaNO-s Gyimesi György Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. Akit ugyan Matovič most familiárisan Peter barátjának nevez, mert segített neki orosz vakcinát szerezni, de ettől még a következő alkalommal nyugodtan az ellenségévé válhat. Ahogy bárki, aki ellentmond neki, így lettek a koalíciós partnerei is a polgárok elárulói, a maffia ügynökei és a kormány sírásói egy szuszra és egy Facebook-bejegyzésre. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetőjének pedig éppen nőnapon szólt be azzal, hogy letegezte, és azt tanácsolta neki, dolgozzanak többet.

Közben továbbra is száz ember hal meg naponta, és további százak mennek tönkre, mert az állami segély ugyan jár, csak elintézni nem lehet, az oltásra bejelentkezni sem tudnak azok, akiket megilletne, különféle kivételekkel azonban bárki kaphat, aki el tudja intézni. Semmi nem működik úgy, mint kellene, csak a cirkusz megy tovább, és mi kénytelenek vagyunk ezt nézni, mintha nem lenne elég a bajunk. Ez már nem is felháborító, csak végtelenül fárasztó, kiábrándító és elkeserítő. Legfőképp azért, mert végül mindannyian vesztesek leszünk.


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/11. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.