A példamutató Nyékvárkony. GALÉRIA

falu

Szinte mértanilag pontosan Csallóköz közepén fekszik Nyékvárkony. Az a település, ahol a múltat becsülik, a jelent megélik, a jövőt építik.

1015-ből származik az első írásos emlék, ekkor még Nyék és Várkony két különálló település volt. Csupán az 1940-es években egyesültek, ám a helyiek ma is megkülönböztetik a két falurészt. Nincs is nehéz dolguk megtalálni a határt, hiszen egy kanális szeli ketté a falut. Ezt a polgármestertől, Fazekas Istvántól tudjuk meg, aki bemutatja nekünk, milyen is Nyékvárkony. Már maga a falucímer kialakulása is igazán különleges: „Domb, sás és béka, ami megtalálható rajta. A tatárjárás idején ez egy lápos terület volt, csak a helyiek tudták, hova kell lépni, melyik zsombékra menekülés közben, hogy ne süllyedjenek el, és a legközelebbi magaslaton találtak menedéket, ezt jelképezi a domb. A sás rejtette el őket, és kuruttyoló békahangon kommunikáltak, jeleztek egymásnak. Ez a történet elevenedik meg a címerünkön.” Néhány hete Bősön járva megtudtuk, hogy az ott élő Amadéknak milyen fontos szerepük volt a régió fellendítésében, a családnak Nyékvárkonyon is volt kastélya. Ez ma már nem áll, helyére a múlt század elején épült kastély, mely ma exkluzív szállóként működik. A sok száz éves templomuk is kiemelkedően szép. „Számunkra nagyon fontos, hogy az elmúlt években felújíthattuk a 14. századi Szent Jakab-plébániatemplomot, kívül és belül is. Júliustól új plébánosunk van, Zsidó János főesperes, akinek azért is örülünk, mert ő már szolgált nálunk régebben, harminc évvel ezelőtt.”

 

Fiataloké a jövő

Minden település fejlődik, mondhatnánk, ám nem mindegy, hogy milyen irányba. Nyékvárkony megtalálta a lehető legjobb utat, hiszen a jövőt, a gyarapodást elősegítő észszerű és logikus fejlesztéseket végeztek az elmúlt években. Ide látogatva azonnal szembetűnik, hogy milyen sok rendezett zöldterület van a faluban. „A főút melletti park nagyon elhanyagolt volt, így igazán nagy öröm, hogy ezt rendezni tudtuk. Veszélyesek voltak az öreg juharfák, hiszen többször megtörtént, hogy karnyi vastagságú ágak törtek le róluk. A beteg fákat eltávolítottuk, újakat ültettünk, bokrokkal díszítettük a parkot, és most már teljesen biztonságos, szép, és a fiatalok is örömmel jönnek ide. Igaz, ehhez hozzátartozik az is, hogy sikerült kiépítenünk az ingyenes wifihálózatot tíz ponton, ebből az egyik pont ez a park. Egy másik parkunkban, ahol a bicikliút halad keresztül, hasonlóan szép, ám elöregedett, veszélyes díszcseresznye-, akác- és gesztenyefák voltak, ezek nagy részét is ki kellett vágni a szakember javaslatára, ezzel egy időben a parkot is rendeztük.”

A jelenlegi lakosok száma 2758, ennek 96%-a magyar. „Nyékvárkony peremén, Malomhelyen építettük fel a harminc lakásegységből álló szociális lakótömböt, amely november elején kerül hivatalosan átadásra. Ezekben a lakásokban a gyengébb szociális helyzetben lévő nyékvárkonyi lakosok kapnak lakhatási lehetőséget.” Hogy ne költözzenek el a fiatalok sem, fontos, hogy rendben legyen az óvoda, az iskola. Sőt, Nyékvárkonyon még bölcsőde is van, amire azért lehetnek különösen büszkék, mert a járásban csupán három bölcsőde üzemel. „A helyi óvoda is megújult, amit csak lehetett kicseréltünk, még az óvodához tartozó játszótér is teljesen új lett. Ráadásul olyan termeket is ki tudtunk alakítani, ahol tavaly februártól bölcsőde működik. Ide nemcsak a helyiek, hanem a környékről is járnak gyerekek.” A Móra Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolában is szép számmal vannak, jelenleg 178 gyermek látogatja. Az intézményt Polácsek Mária igazgatónő vezeti, a gyerekek hihetetlenül sok szakkör közül válogathatnak – főzés, sok-sok sport, informatika, nyelvek, képzőművészet, néptánc.

Galéria

A nyékvárkonyiak nem unatkoznak

A gyerekek mellett a felnőttek sem unatkoznak a faluban. Nagyon sok szervezetben, programban részt vehetnek. „Nagy hagyománya van az önkéntes tűzoltók szervezetének, ahol a sok új fejlesztés, a tűzoltóautó mellett még árvízvédelmi utánfutónk is van, ami hatalmas segítség. Próbáljuk már a gyerekeket is bevonni a tűzoltóságba, például azzal, hogy iskolában szervezünk bemutatókat. Nagyon aktív a vöröskereszt szervezetünk, akárcsak az ötödik ligás labdarúgócsapatunk és az első osztályú asztaliteniszklub, amelyet Richard Kmeť egykori válogatott asztaliteniszező vezet. Van egy lovas klubunk is, melynek köszönhetően három éven keresztül megrendezték a nyékvárkonyi western gyorsasági lovasversenyt. Ez idén sajnos a COVID miatt elmaradt. A sakk-klubra is nagyon büszkék vagyunk, leginkább a vezetőjére, Takács Lászlóra, akinek a fia elismert fide-nagymester a sakkban. A női népdalkörünkre, valamint a Kikerics néptánc csoportra is hatással van a koronavírus, jelenleg nem tudnak sehol sem fellépni, de nagyon várják már, hogy ismét visszatérjen minden a régi kerékvágásba, akárcsak a nyugdíjasklubunk tagjai, akik a legsebezhetőbb korosztályba tartoznak. Az 5. sz. Szent Jakab cserkészcsapatot és a Csemadok helyi szervezetét is meg kell említenem, hiszen mindkettő igencsak kiveszi a részét a helyi kultúra szervezéséből. A Napraforgó PT pedig a mezőgazdasági hagyományokat eleveníti fel, évente szerveznek aratóünnepélyt, ahol a régi aratási szokásokat mutatják be, amit mulatság zár. Idén sajnos ez is elmaradt. A kraw maga harckörben mindenki megmozgathatja magát, valamint népes a túraklubunk, gyalogos és kerékpáros túrákat is szerveznek a környéken és a hegyvidéken is. Nyáron a gyerekeknek tartanak tábort, ahol a fiatalok megtapasztalhatják, hogy milyen sátorban aludni, hogyan kell erdőben tájékozódni, iránytűt használni, milyen a csónakázás. A horgászklub pedig évente megszervezi Molnár Gáspár emlékére a horgászversenyt.

 

Gondot jelent az esővíz

A falunak van egy csodás tájháza, ám ez felújításra szorul. A beszakadt tető miatt megrongálódott a belseje is. A pályázatot már megnyerték, a munkálatok folynak, így a régi tárgyak nemsokára visszakerülnek a helyükre. „A beszakadt nádfödém a famennyezetet is beszakította, rengeteg víz ömlött be a tájházba. Amit csak tudtunk, kimenekítettünk a helyi iskolába. Már a felújítások végén járunk, a kerítést kellene még rendbe hozni, de várjuk a tavaszt. Akkor lehet ugyanis olyan vesszőt találni, amiből lehet kerítést fonni.” Az eső- és belvíz máshol is gondot okot. „Júliusban volt olyan nap, amikor 126 milliméter eső szakadt a falura két óra alatt, de olyan is, amikor egy óra alatt 65 milliméter vizet kaptunk, hatalmas károk keletkeztek.” Megoldás lehet az vízelvezető és -felfogó rendszer, valamint épül a csatornahálózat is, most fejezték be a második szakaszt, de a hálózat építésével nem végeznek, bíznak benne, hogy az egész faluban sikerül kialakítani. „Ezen kívül szeretnénk még egy szemétgyűjtő udvart is létrehozni, kerékpárutakat építeni, mely Bőssel és Pódafával kötné össze falunkat, valamint egy parkolózónát kialakítani zöldövezettel élénkítve az Elektrosvit üzem előtt. Rövid távú terveink között ezek szerepelnek. Sajnos, a koronavírus miatt a tervezettnél kevesebb pénzt kapott az önkormányzat, így több fejlesztést is le kellett állítani. A falu alkalmazottainak fizetését is csökkenteni kellett, természetesen az enyémet is. Ott spórolunk, ahol tudunk, hogy továbbra is működhessünk. Pedig a munka több, mint a járvány előtt. Arcmaszkokat varrtunk, bevásároltunk az időseknek, utóbbit még most is tesszük. Fontos, hogy jó példát mutassunk.”

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 43. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?