Aktuális

2022-es utazónaptár. Hova és miért utazzunk?

Mikor úgy érezzük, hogy az utazás gondolata elkerülhetetlenül belénk költözött, és együtt kell élnünk vele már jóval azelőtt, hogy elindultunk volna, az nem jelent komoly veszélyt, sőt. A karácsonyi ünnepek utáni melankóliára tökéletes gyógyír lehet egy utazás. Naptárunk segítségével most azt is megtekinthetik Olvasóink, hogy mikor és hova lesz a legjobb elutazni az idei évben.
author
Horváth Bianka

2022. január 11. 08:55

Vasárnap
Kép Unsplash

Január

LILLAFÜRED

Ahol a lelkünk egy pillanatra megnyugodhat. A Magyar Helikon, Magyarország negyedik legnagyobb városától, Miskolctól 13 km-re található. Az apró település a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, bükkerdőkkel koszorúzott katlanban fekszik. Mondani sem kell, maga a tömény romantika, József Attilát is ez a hely ihlette a magyar költészet egyik legszebb szerelmes verse, az Óda megírására. 1930-ban itt adták át a kor legelegánsabb szállodáját, a Palotaszállót, amely azóta is a hely szimbóluma. A Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban megálmodott épület a Hámori-tó fölé épült, közvetlenül a palota alatt pedig egy támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszer fekszik, ahol hóesésben andalogni valódi mesebeli élmény. A hangulatot számos látnivaló fokozza a közelben, például a Magyarországon egyedülálló, de az egész Földön is csak 4 másik helyen elérhető mésztufabarlang, amely az Anna névre hallgat. Vagy épp a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, amely Miskolc városából indul és egészen Garadnáig közlekedik, télen pedig fűtve is működik!

Tudta?

Trianon után az elvesztett és nem kevésbé pompázatos tátrai üdülőhelyek mintegy pótlására Lillafüredet szerették volna hegyi üdülőhellyé felfejleszteni.

Vasárnap

Február

ZAKOPANE

A festői környezetben elhelyezkedő Zakopane városkája és a lengyel Tátra neve mára szinte egybeforrt. Az üdülőhely minden évszakban más arcát mutatja, míg nyáron tavakkal és vízesésekkel övezett túraútvonalakon haladhatunk végig, a téli hónapokban a havas hegycsúcsokon mérettethetjük meg magunkat. Februárban, amikor még hótakaró borítja a vidéket, a szerelmetes pároknak is kedvez, elvégre kevés romantikusabb dolog van a vidéki, természetközeli idillnél. Meghittség, fenyőillat és a ropogó tűzzel égő kandalló...

Vasárnap

Március

PÁRIZS (és környéke)

Párizsban jár a tavasz csak igazán, mondjuk mi. A franciák szenvedélyes hódolói az élet művészetének. Előszeretettel járnak kulturális programokra, múzeumokba, szeretnek elegánsak lenni és élvezni az ízeket. Téli álmunkból ébredve mi magunk is elveszhetünk a sütemények, a kivételes borok és a kulináris különlegességek kavalkádjában. Az UNESCO szellemi örökségének részét képező francia gasztronómia hírneve is elsősorban annak tudható, hogy minden régiónak megvannak a maga specialitásai. Kezdjük utunkat mindjárt északról. Kóstoljuk meg a maroille-t vagy az endíviát sonkával. Ezután utazzunk keletre a Reims régióba, igyunk meg egy finom pohár pezsgőt, majd vegyük nyakunkba Elzászt, hogy flambírozott tortával kedveskedjünk bendőnknek. Ha ez sem lenne elég, Burgundiában a mézeskalácsot, a Cancoillotte-t és a híres csigákat kóstoljuk meg!

Tudta?

Különleges ízekhez különleges helyszín. Közel 400 év után először nyílt hotel a versailles-i kastélyban. Az Airelles Chateau de Versailles, Le Grand Controle nevű hotel valódi luxust kínál a látogatóknak, nem kevesebb mint 2000 dollárért. A némiképp magas összeg tartalmaz egy éjszakai idegenvezetést is, amely során a kastély különleges, népszerű termeit csodálhatjuk meg.

Vasárnap

Április

TOSZKÁNA

Az olaszországi Toszkánát az emberek különböző célokból keresik fel. Sokakat a képzőművészet és a rejtett, középkori történelem csodái vonzanak, másokat a gyönyörű vidéki táj és a bájos, zöldellő hegyvonulatok látványa ejt csapdába. Mindegyik évszaknak megvannak a maga szépségei, Toszkána kétségkívül az év valamennyi hónapján lenyűgöző, tavasszal csodás azonban igazán! Virágoznak a fák, és az ébredező természet friss illata száll a levegőben. Ha különleges úti cél után vágyakozunk, keressük fel Val d'Orcia festői régióját, melyet apró falvak, kastélyok és parasztházikók díszítenek. A különleges természeti és kulturális értékek miatt a környék nemzeti parkként védett terület.

Vasárnap

Május

PRÁGA

Ha megadatik a lehetőség, hogy ha csak pár napra is, de elutazzunk Prágába, akkor már indulunk is... Ha férjünk, párunk annyira nem is vágyna útra kelni velünk, akkor halkan, mintegy oda sem figyelve említsük meg, hogy a Cseh Sörfesztivál (a legnagyobb sörfesztivál Csehországban), minden év májusában 17 napon keresztül fogadja a szomjazó gégéket. Prágában a helybeliek büszkék a Staropramen, de egyéb, például Pilsner Urquell, Krušovice és Budvar sörfajtájukra is, valamennyit bátran kóstolhatjuk, csalódni nem fogunk!

Tudta?

A világon épp Csehországban a legnagyobb az egy főre jutó sörfogyasztás.

Június

IZLAND

Nem véletlenül szerepel Izland, mint országnyi terület, a listánkon. Főként azért is, mert a fővárost és közvetlen vonzáskörzetét leszámítva a települések nagy távolságokra esnek egymástól, másrészt pedig, mert Izland maga a háborítatlan természet, mégis megnyerő a maga zabolázatlan szépségében. Egy körutazás alkalmával egyszerre láthatunk majd vulkánokat, kanyonokat, vadregényes fjordokat, tengerszintig lenyúló gleccsereket és nem utolsósorban rengeteg vízesést. Június az első olyan hónap, amikor már stabilan 10 fok fölött van az átlag hőmérséklet, kizöldül a fű, teljes pompájukban virágzanak a lila csillagfürtligetek, és hangos madárzaj tölti meg élettel a szigetet. Ha bálnát és lundákat szeretnénk látni, arra is megfelelő időpont lehet a nyár első hónapja.

Július

KANADA

Ahol szívünk ráncai kisimulhatnak, az mindenképp Kanada. Földrajzilag hatalmas – csak Montrealból a nyugati parton fekvő Vancouver városába elrepülni legalább 5 óra. Ezért is az országnyi terület (ismét)! Ha csak az ország lenyűgöző tájaira vagyunk kíváncsiak, a legjobb, amit tehetünk, hogy jegyet váltunk a Rocky Mountaineer’s GoldLeaf Service valamelyik járatára. Az ország nyugati felében zötykölődő vonat nem mindennapi lehetőséggel csábítja az utasokat: kupolás tetőablakainak köszönhetően egészen elképesztő panorámát kínál.

Tudta?

A kanadaiak vendégszeretete nem ismer határokat. St.Paul településen egy ufó-leszállópályát és egy játszóteret is építettek. Mindezt azért, hogy az idegenek meleg fogadtatásban részesüljenek.

Vasárnap

Augusztus

KIOTÓ

Lehetetlen feladat volna a részünkről, hogy a felkelő Nap országa valahogy, valamilyen formában ne szerepeljen a listánkon. Bátran ajánljuk hát Kiotó városát, ahol a helyi iskoláknak saját kertészük van, ahol a házak között veteményesek húzódnak, ahol a dombokon fentebb rizst termesztenek, és ahol esős időben néha úgy tűnik, földig érnek a felhők. Ha elbírunk a meleg, párás idővel, utazzunk mindjárt az obon idején. Az obon ugyan nem nemzeti ünnep, de az egyik legfontosabb Japánban, augusztus 13. és16. között tartják.

Tudta?

A japánok hiszik, hogy az obon időszakában az elhunyt szeretteik lelke visszatér az Anoyo-ból. Az Anoyo a másvilágot jelenti, ahová haláluk után kerülnek.

Vasárnap

Szeptember

ÍDRA SZIGETE

Görögország valamennyi régiója egyedi hangulattal ejti rabul az utazókat, ezért nehéz dolgunk van, ha választani kell. Ídra szigete azonban kétségkívül az egyik legkülönlegesebb sziget, az egész terület megőrizte 18. századi állapotát, sokan a legszebb görög szigetként tartják számon. Ídra néha csupa ellentmondás, bár sokan látogatják, az utcák mégsem zsúfoltak, és bár a gazdagok és híresek nyaralóhelye volt, az árak mégis észszerű keretek között mozognak. A legkönnyebben Athénon keresztül juthatunk oda, a főváros fő kikötőjéből rendszeresen közlekednek szárnyashajók.

Október

ISZTAMBUL

Ázsia és Európa, régi és új, kivételes nyitottság és sejtelmes titokzatosság. Ahol albatroszok buknak alá, és ahol az ezeregy éjszaka meséibe visszarepítő hangulat megelevenedik előttünk – nehéz szavakba önteni, hogy miért is olyan gyönyörű Isztambul városa. Tagadhatatlan, hogy ez ma Törökország kulturális és gazdasági életének központja, ahol rengeteg érdekesség les ránk. Keresni sem kell! A város szeptember első felében még állandó 30 fok körüli hőmérséklettel vár, a hónap végén azonban már érezhető az a fajta lehűlés, amely ideális a városnézéshez.

November

DUBAJ

Télből a nyárba repülni mindig élmény, csináljuk stílusosan, és utazzunk a legek városába! A sivatagi város a strandoláson túl számos programlehetőséget kínál számunkra – síelhetünk fedett sípályán, felfedezhetjük a fűszerpiacokat, belemerülhetünk a vásárlásba a Dubai Mall-ban, de csónakázhatunk egyet a Dubai Creek csatornáin is. Izgalmas újdonságokból sincs azonban hiány. Mindjárt itt van a világ legmélyebb, mesterségesen kialakított medencéje, a View névre keresztelt kilátóterasz, amely 360 fokos kilátást kínál a dubaji Pálma-szigetre, és a világ legnagyobb óriáskereke, amely fedett, légkondicionált kabinokból nyújt remek kikapcsolódási lehetőséget.

Vasárnap

December

EDINBURGH

Míg keleten tengerrel, nyugaton már az óceánnal határos, belül pedig mindmáig őrzi sziklás lejtőit, zöld területeit, a whisky iránti, szűnni nem akaró vonzalmát, titokzatos várait és várfalait. Edinburgh, Skócia fővárosa, egy igazi fesztiválváros... Tavasszal és nyáron egymást érik a különböző vigalmak, de a nyári eseményeknél is parádésabb felhajtással jár a legrégibb skót népünnepély, a Hogmanay, amely december utolsó hetére esik. A skótok számára ez az ünnep egyedülálló keveréke a vikingek kulturális örökségének és a különböző pogány szertartásoknak. A több napon át tartó ünneplés koncertekkel, tűzijátékokkal, fáklyás felvonulásokkal, színházi eseményekkel gazdagított. Itt igazán jól zárhatjuk majd az évet!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/1. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sajó szennyeződés

Petícióval próbálják megmenteni a Sajó folyót

szóbeli érettségi

A héten hivatalosan megkezdődnek a szóbeli érettségik

A klímaegyezményhez igazodik több amerikai város, nem Trumphoz

A világ egy rizikókkal teli korszak felé tart

orosz-ukrán konfliktus

Oroszország annyi katonát vesztett Ukrajnában, mint a 9 éves afganisztáni háborúban

zelenszka zelenszkij

Zelenszka: Senki sem veheti el tőlem a férjem, még a háború sem

orbán viktor

Magyarország nélkül vezetheti be az EU az orosz olajembargót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.