Ajánló

Téma a VASÁRNAPBAN: Trianoni árvák vakvágányon

Az elveszített első világháború végén már tudni lehetett, hogy Magyarország területeket fog veszíteni, és a szomszédos országokban nem lesz maradásuk a magyar köztisztviselőknek, tanároknak, de még a magyarságukat elvi kérdésként kezelő kétkezi munkásoknak nem.
Vasárnap

2020. június 1. 09:07

Téma
- Képarchívum

Ekkor, 1918 őszén indult el a menekültáradat Magyarország felé, és egészen 1924-ig folytatódott. A trianoni árvák egy része rokonoknál húzódott meg, de vagy 1500 család évekig vakvágányon veszteglő vagonokban élt. A második világháború kitöréséig mind abban reménykedtek, hogy Magyarország visszakapja az elcsatolt területeket, és visszaköltözhetnek a szülőföldjükre. A témáról Bödők Gergely történésszel, a Clio Intézet társügyvezetőjével beszélgettünk.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, lehet tudni, hányan menekültek az újonnan megalakult Csehszlovákiából Magyarországra; önként mentek a menekülők vagy küldték őket; a csehszlovák hatóságok örültek, hogy megszabadulnak a magyaroktól, vagy nehezítették számukra a dolgot; mennyire tudott a háború során kivérzett, Trianonban megcsonkított, az őszirózsás forradalom során megtépázott Magyarország segíteni rajtuk; hogyan oldották meg a gyerekek iskoláztatását; a vagonlakók kaptak lakást, vagy maguknak kellett megoldást keresniük; a magyarországi lakosság hogyan fogadta őket; állami szinten nem korlátozták a befogadottak számát, jöhetett, aki jönni akart; sikerült a menekülteknek beilleszkedniük a magyar társadalomba?

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sok a depressziós mentális beteg

Sok a depressziós mentális beteg

Boris Kollár

Kollár nem akarta Kiskáékat a kormányba

Antalík Imre

Önmentőövet a gazdaságnak!

„Örömteli állapot vár rám...”

Kíváncsian várja, milyen apa lesz

koronavírus

Egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg Ausztriában

Nero, a véres költő

Könyvsorsok: A kis tett mindig gaztett, a nagy tett sohasem az

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.