Téma a VASÁRNAPBAN: Még a Csallóköz is kiszáradhat

Vasárnap

Az utóbbi években annyit hallani a klímaváltozásról és a Föld nagy részét fenye-gető szárazságról, hogy már szinte senki nem veszi komolyan. Pedig a veszély nem múlt el, egyre aktuálisabb és egyre közelebb ér hozzánk.

A környezetvédelmi minisztérium alá tartozó Környezetpolitikai Intézet (IEP) elemzői az OECD szakértőivel együtt dolgozták ki azt a szakmai elemzést, mely-nek alapján előrejelezhető, milyen mértékben fenyegeti Szlovákia egyes területeit az éghajlatváltozás. Az eredményeket április 14-én hozták nyilvánosságra, és egy-értelműen azzal számolnak, hogy a globális felmelegedés hatásai Szlovákiában tovább súlyosbodnak. A veszélyeztetettségi besorolások nemcsak a trópusi napok és éjszakák számának növekedését, az alacsony csapadékmennyiséget és az adott terület mezőgazdasági termelékenységét veszik figyelembe, hanem olyan demográfiai tényezőket is, mint a népesség nagysága, vagy az idős, a hőség által sokkal inkább veszélyezte-tett lakosok aránya.

Szlovákiában a lakosság hány százaléka él extrém hőség sújtotta területen? Melyik a legveszélyeztetettebb régió? Mely járások tartoznak ide? Miért különösen veszélyesek ezek a magas értékek a régió lakosságára nézve? Mire figyelmeztetnek az elemzést kidolgozó szakemberek? Mit tudunk tenni mi a szárazság ellen? Vége a tuják, a pázsitok és medencék divatjának?

Vrabec Mária hasznos cikke elolvasható a már megvásárolható Vasárnap-ban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?