Téma a VASÁRNAPBAN: Ez a vírus éve volt, és még nincs vége

téma

A 2020-as év a koronavírusról szólt. Ez határozta meg hétköznapjainkat, ünnepeinket, terveinket, rosszabb esetben az egészségi állapotunkat is. Sokan sokat veszítettünk, és még örülhetünk, ha a veszteségeket nem szeretteink életében kell mérnünk

Mégis egyre többen veszik félvállról a fertőzést, vonják kétségbe a súlyosságát, akár a létezését is. Laczkó Balázs dunaszerdahelyi altatóorvos azt mondja, a kétkedőknek csak egy napot kellene tölteniük a lélegeztetőgépre szoruló betegek mellett, máris megváltozna a véleményük.

Mennyit dolgozik mostanában? Tavasszal számított arra, hogy a vírus ősszel ilyen erővel fog újra lecsapni? Ha több lenne az intenzív ellátásra szoruló beteg, mint amennyi a kapacitásuk és a környező kórházak is megtelnének, mit tudnának tenni? Az intenzív ellátást illetően mennyiben specifikusak a Covid-betegek? Van visszaút a lélegeztetőgépről? Ha valaki lekerül a lélegeztetőgépről, mennyi időbe telik, amíg felépül? Van esély arra, hogy valaki súlyos állapotban elkerülje a lélegeztetőgépet? Azt ki lehet jelenteni, hogy ma már jobban tudják, milyen gyógyszereket, gyógymódokat lehet alkalmazni, mint tavasszal? Aki rossz állapotban van, az rosszul is érzi magát? Többségükben idősek a súlyos állapotú betegeik? Egy 40–50 éves, alapbetegségektől nem szenvedő, nem túlsúlyos ember hogyan kerülhet súlyos állapotba? Megvan mindenük, ami a betegek ellátásához szükséges? Hogyan néz ki mostanában egy szolgálata? Mi van olyankor, ha épp műtétnél van, de a Covid-osztályon rosszabbodik valamelyik beteg állapota? Aneszteziológusból különösen nagy hiány van Szlovákiában. Miért? Orvosként érzékelte, hogy a kórházban nem jut annyi kapacitás, erő és figyelem a többi betegre? A statisztikák mennyire valósak? Hihetünk a napi betegszámnak? Szakmai szempontból mit lát a leginkább elkésettnek, elhibázottnak? Megváltoztatja ez a járvány a hazai egészségügyet? Mire figyelmeztetné az embereket?

Vrabec Mária interjújában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a már megvásárolható Vasárnapban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?