ÉVFORDULÓ a VASÁRNAPBAN: Képzelt riport, 50 év

Vasárnap

Született: 1973. március 2-án, pénteki napon, este hét órakor. Születési helye: Budapest, Szent István körút 14. Apja neve: Presser Gábor. Anyja neve: Adamis Anna. Az újszülött neme: tragikus musical. Címe: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról.

Déry Tibor írta a darabot. Először – állítólag – egy amerikai lapban olvasott egy cikket, később egy németben, mert németül sokkal jobban tudott, az altamonti Rolling Stones-koncerten történtekről, az alapján indult meg a fantáziája. Egy vékonyka könyvben, regény formájában megírta a maga „képzelt” riportját. Beleékelt néhány eredeti, tehát hiteles cikket, tudósítást a koncert helyszínén lezajlott eseményekről, amiről mi itt, Európa közepén semmit sem tud(hat)tunk. Ezt az „egyéjszakás kalandot” spékelte meg aztán azzal, hogy miképpen alakul(hat) azok sorsa, akik 45-ben vagy 56-ban elhagyták Magyarországot. A darab, akárcsak a regény, Montanába helyezi az altamonti rockfesztivált, főszereplője pedig József és Eszter, egy disszidens fiatal magyar házaspár.

Ki készített a regényből dramatizált változatot? Mely színháznak ajánlották fel először a darabot? Hogyan jutott el a mű Marton Lászlóhoz, a Vígszínház fiatal rendezőjéhez? Miért jutott fontos szerep Presser Gábornak? Hogy emlékeznek vissza a darabra annak egykori szereplői?

Szabó G. László cikke a már megvásárolható Vasárnapban!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?