Ajánló

Bemutatjuk a VASÁRNAPBAN: Történelmet oktat, zenét szerez, fest

Szerény, udvarias, intelligens és sokoldalú fiatalember Jablonský Dávid, a nagyszombati Szent Cirill és Metód Egyetem Bölcsészettudományi Karának 31 éves oktatója
Vasárnap

2021. október 11. 10:40

Vasárnap
Kép Jablonský Dávid archívuma

1990-ben született Nagykürtösön, kiskora óta Kóváron él. 2018-ban doktorált a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem történelem szakán, és még abban az évben kezdett el tanítani a nagyszombati Szent Cirill és Metód Egyetem Történettudományi és Közép-európai Tanulmányok Tanszékén.

Édesanyja magyar, édesapja szlovák. Ebből kifolyólag otthon van mind a magyar, mind a szlovák kultúrában, történelemben. Hogy befolyásolta-e ez a történelemtudományok iránti érdeklődését, arra azt mondja: „Valamilyen szinten biztos, viszont a lényegére csak a későbbiekben tapintottam rá. A gimnáziumi éveim alatt kezdtem el szimpatizálni a humán tantárgyakkal. Így a kedvenceim közé legfőképp a történelem- és a filozófiaórák tartoztak, míg végül a történelem mellett tettem le a voksot. Arra, hogy mekkora inspirációt, tudást és szabadságot nyújt a két különböző nyelv vagy kultúra ismerete, teljes mértékben csak a főiskolás éveim alatt jöttem rá.”

 

Hálás dolog történelmet oktatni? A történész mennyire tud tárgyilagos lenni, esetünkben a magyar és a szlovák történelem tanítását illetően? Gondolva itt arra, hogy például ugyanazt az eseményt másként látják, láttatják a magyar, és másként a szlovák történészek. Ő kétnyelvűként hogy látja ezt konkrétan a Cirill és Metód Egyetemen? Mi késztette arra, hogy kézikönyvet írjon Maďarčina pre historikov (Magyar nyelv történészeknek) címmel? Milyen céllal, minek a hatására fordította le szlovákra az Ómagyar Mária-siralmat? Hogy találta meg a zene? Hogy adódott az, hogy hangszereket is készít? Honnan erednek komoly képzőművészeti ambíciói?

Bodzsár Gyula interjújából mindez kiderül, a már megvásárolható Vasárnapban.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.