AJÁNLÓ. Parnasszus a VASÁRNAPBAN: 100 éve született Polcz Alaine

Vasárnap

Száz éve, 1922. október 7-én született Kolozsváron. Már a neve is különös volt: Alaine.

Első házassága során úgy hívták, Vitányi Alaine. Amikor névtáblát készíttetett magának, ez állt rajta: „V. Alaine grafológus”. Egyszer megállt egy székely a tábla alatt, és azt kérdezte: – Vitéz ez, vagy ötödik? Férfi vagy nő? És mit csinál?

Első házassága csak néhány évig tartott. „A szexualitás nekem két iszonyatos ütéssel kezdődött. Az első szerelmem, a férjem, aki életemben először megcsókolt, már a nászút alatt megcsalt, és megfertőzött. Utána meg az oroszok. Hát értheti ezt, el tudja viselni ezt egy fiatal nő? Tudja. A nyitja nagyon egyszerű: még nagyobb szörnyűségek vettek körül” – írta utóbb.

Polcz Alaine volt az első, aki megírta – az Asszony a fronton című memoárjában –, hogy mi történt a magyar nőkkel a második világháború utolsó hónapjaiban.

 

Hány szovjet katona erőszakolta meg? Hogy tudott mégis nyíltan beszélni a szexusról és az erőszakról? Hány évig éltek együtt második férjével, Mészöly Miklós íróval? Milyen volt ez a házasság? Mi jelentette Szigeti László könyvkiadó szerint kettejük között az erős köteléket? Milyen volt a munkakapcsolatuk? Miért kellett egzisztenciális és halálfélelemben élnie Mészöly mellett szinte mindig? Mint a Mészöly házaspárt közelről ismerő Kukorelly Endre állította, Alaine valóban a világ legrosszabb szakácsnője volt? Hogy lett mégis azonnal sikerkönyv a pozsonyi Kalligram Kiadó gondozásában megjelent Főzzünk örömmel! szakácskönyve? Mi volt Mészöly végakarata? Teljesítette vagy nem Polcz Alaine? Miért akarta felkeresni férje volt szeretőit? Hány évvel élte túl Mészölyt? Ő maga félt-e a haláltól? Szigeti szerint mi adta Polcz Alaine nagyságát?

Gazdag József írását elolvashatják a már megvásárolható Vasárnapban

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?