2020 – a „virtuális mezőgazdaság” éve

A járványügyi intézkedések minden mezőgazdasági céget érintettek, sokkal többet kommunikáltak a kereskedők a gazdákkal telefonon, vagy e-mailen keresztül, és az internetet is többen használják.

Már az év elején, az első hullám idején jelezte a cég marketingfelelőse, Tóth István, hogy a koronavírus ideje alatt nagyot ugrott a komáromi mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalat, az Agroservis internetes oldalának a látogatottsága. Ezen keresztül informálják ugyanis a gazdákat az aktualitásokról. „Az üzletkötőink e-mailen vagy telefonon keresztül gond nélkül elérhetők” mondta Tóth István. Hozzátette még, hogy semmilyen fennakadás nincs az alkatrészellátásnál, sem pedig a szerviznél, viszont be kell tartani a kötelező higiéniai előírásokat.

A Limagrain vetőmagforgalmazó- és nemesítő vállalat is feltalálta magát a nehéz időkben. Az oldalukon online konferenciákat indítottak. „Köztudott, hogy minden évben megrendezésre kerül minimálisan 1-2 konferencia a Limagrain vállalatnál. Az idei év megszorításai végett eme rendezvényekre nem kerülhetett sor, de sikerült megoldást találnunk a technika vívmányainak köszönhetően. Nem szerettük volna információ nélkül hagyni partnereinket, ezért a hálózaton keresztüli előadáshoz folyamodtunk. Termelőinknek elküldtük a meghívókat az útbaigazítással és kapcsolással együtt, és így megszületett a vizuális kapcsolat. Ilyen módon bonyolítottuk le mindkét konferenciánkat. Az elsőt még október 20.-án a „Gazdaságos tejtermelés minőséges silókukoricákból“ címen, mely főleg speciális témákkal foglalkozott a helyes silózást illetően. Majd november 30-án bemutattuk a Limagrain teljes vetőmagkínálatát a 2021-es évre. A személyes kapcsolat ugyan mindenek felett ál, de voltak szép számban résztvevőink. Abban azonban mindannyian egyetértünk, hogy ez „így nem az igazi“! A konferenciák, iskolázások, bemutatók alkalmával a termelők végre tudnak egymással találkozni, eszmecserét folytatni, tapasztalatokat gyűjteni nemcsak az előadóktól, hanem egymástól is. Reméljük, hogy jövőre ez már így lesz és újra a régi kerékvágásba kerülünk mindannyian” – mondta Mayer Silvia, a Limagrain területi képviselője.

Matúš Czakó, a BASF marketing-menedzsere szerint a cégnek a járvány miatt kialakult helyzetre sikerült rugalmasan reagálni. „Talán még sosem találkoztunk ennyire specifikus évvel, mint az idei. Nem csak az időjárás változékonyságát tekintve, hanem a járványhelyzetre való tekintettel. Bár ebben a szektorban nagyon fontos a személyes találkozás a gazdákkal, most sokkal inkább a telefonos, illetve az e-mailes kommunikáció került az előtérbe. Mivel konferenciákat nem tarthatunk, több cikket jelentettünk meg az online felületeken, hogy tájékoztassuk a gazdákat az új lehetőségekről” – mondta a BASF képviselője.

Ami a termelési évet tekinti, Matúš Czakó szerint a 2019/2020-as szintén nagyon egyedinek számít. „Tavasszal a szárazság nagyon sokáig kínozta a növényeket, majd megérkezett az esős időszak. Igaz, néhol a csapadék már későn jött, de másutt még időben, és ennek köszönhetően a hozamok is jól alakultak. Egyedül a napraforgónál volt érezhető a nagyobb kiesés. Az idei őszi munkákat viszont nagyon negatívan befolyásolta a csapadékos ősz, voltak olyan helyek, ahol emiatt nem tudtak a gazdák kijutni a földekre, késtek az agrotechnikai terminusokkal, és nem tudták kellően megalapozni a jövő évi termést. Ez pedig már előre vetíti azt is, hogy valószínűleg érdekes évnek nézünk elébe jövőre is” – mondta a BASF szakembere.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?